Ripoll, la capital del Ripollès, fa anys va ser el bressol de Catalunya i, l’any 2017, el bressol dels terroristes que van protagonitzar l’atemptat gihadista més letal de tots els temps a casa nostra. Des de Ripoll, i sense poder arribar a ser detectats pels Mossos d’Esquadra d’aquell moment, els terroristes van organitzar-se per causar el terror, primer a la Rambla de Barcelona, després de l’explosió d’Alcanar, i a la nit d’aquell fatídic 17 d’agost, a Cambrils. L’atemptat, que judicialment està aclarit, però que políticament encara cueja, va deixar setze morts i vuit dels terroristes abatuts per la policia o morts en l’explosió del xalet del Montsià.

Aquest dijous l’alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, líder d’Aliança Catalana, ha comunicat que ha signat les notificacions que fan oficial que Driss Oukabir, Said Ben Iazza i Mohamed Houli són persones no-grates a la vila de Ripoll. Aquests tres homes són els terroristes que queden vius d’aquella cèdula criminal. Amb la signatura de l’alcaldessa, els tres són ja considerats persones rebutjades per la població de la capital del Ripollès.  

Mohamed Houli va ser condemnat a 46 anys de presó per la seva participació en la preparació dels atemptats i segueix pres. Driss Oukabir, que va ser condemnat a 36 anys de presó, segueix entre reixes i està pendent de ser extradit al Marroc per tal que compleixi la pena en una presó del seu país. Said Ben Iazza, que va ser condemnat a 18 mesos de presó, ja està en llibertat. Els altres terroristes que van estar implicats en el doble atemptat de Barcelona i Cambrils van ser abatuts per al policia. Els primers, al passeig marítim de Cambrils, al Baix Camp. Un agent va aconseguir neutralitzar la majoria dels terroristes, que després de fer bolcar el cotxe que portaven, van saltar amb armes blanques i cinturons amb explosius simulats. Van aconseguir matar una dona. El darrer terrorista de Cambrils va ser abatut per un agent de paisà, allà mateix. Dies després de l’atemptat, Younes Abouyaaqoub, l’autor de l’atropellament de la Rambla de Barcelona, va ser localitzat a Subirats, al Penedès, i allà va haver de ser neutralitzat per agents dels Mossos, causant-li la mort. També va simular un cinturó amb explosius per atemorir els policies.

Moció per unanimitat

La moció que va propiciar aquesta declaració institucional es va aprovar, per unanimitat, amb els vots a favor de tots els partits de l’oposició -Esquerra, Junts, PSC i Som Ripoll- després de la proposta feta pel partit de l’alcaldessa Orriols, que fins llavors, més de cinc anys després dels sagnants atemptats, no s’havia portat al ple municipal. L’acord inclou també que els tres condemnats mai tinguin dret a rebre ajuts, subvencions ni indemnitzacions públiques a Ripoll. La moció, aprovada el novembre de 2023 i feta efectiva avui per l’alcaldessa, també demana aclarir el paper que va tenir l’imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, en l’atemptat i la seva relació amb el CNI espanyol.

55e36dc9 f31e 47b8 a9c2 f95bf8ced61f
L'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, en el primer ple del mandat / ACN