Els grups a l'oposició de l'Ajuntament de Ripoll, Junts, ERC, PSC, CUP i Som-hi Ripoll, han fet públic un comunicat conjunt en el qual acusen Aliança Catalana de "trencar la convivència" i alerten de l'augment de la "crispació i la ràbia" entre la població. En el text denuncien que el partit de Sílvia Orriols, que governa en minoria, empra un "discurs d'odi que pot conduir a una situació de violència i discriminació". En aquest sentit, alerten que les "baralles protagonitzades per l'entorn de l'alcaldessa" han disparat les alarmes a la localitat. Consideren que aquestes situacions estan "fora de qualsevol normalitat institucional". Malgrat que reconeixen que s'ha produït un "canvi sociològic" a la ciutat els últims anys, demanen "treballar aquesta nova realitat, no pas confrontar-la". 

Tolerància zero 

Els grups de l'oposició remarquen que comparteixen la tolerància zero amb la delinqüència, tot i que defensen que és "imprescindible" dir la veritat als ciutadans, cosa que asseguren que "no s'està fent" des de l'actual equip de govern. Amb tot, acusen Aliança Catalana de "fer creure que el poble està en decadència i és perillós, i fer sortir les pors en forma de ràbia" i ho titllen de "molt perillós i preocupant". 

Malgrat els atemptats del 17-A, Ripoll "va aconseguir garantir una convivència, tot i que hi havia una gran indignació i malestar social". Ara, però, creuen que la situació ha canviat, i que "la ràbia s'ha normalitzat i es propaga a través de les xarxes socials i dels grups reduïts". Admeten que el tema no és només de partits polítics, sinó que "és molt més complex" i que cal treballar-hi "sense la crispació". "Cal dir prou d'actituds de mitges veritats, que sabem que conviden a la por i que, un cop instal·lats en aquest terreny, convèncer a sumar-se a l'odi és fàcil", asseguren en el comunicat. Els partits en bloc defensen que Ripoll és una ciutat "tolerant i diversa". "No deixarem que l'extrema dreta ens divideixi", conclouen, i demanen "evitar que Ripoll es converteixi en la prova que l'odi creix i s'encomana de manera encoberta".

El Govern expedienta Sílvia Orriols

Precisament, aquest dilluns l'alcaldessa de Ripoll va rebre la notícia que el Departament d'Igualtat i Feminismes, a través de l'Oficina d'Igualtat de Tracte i No-Discriminació, ha obert un expedient sancionador contra ella. El motiu, tal com ella mateixa va exposar a X fent públic un fragment de la comunicació que ha rebut, són unes declaracions que va fer sobre immigració a la desapareguda 8TV el 29 de maig del 2022 en un debat amb el catedràtic emèrit de Ciència Política i de l'Administració de la UNED, Ramon Cotarelo.

Igualtat i Feminismes va confirmar a l'ACN que el procediment s'ha iniciat a partir d'una denúncia que apel·la a la Llei d'igualtat de tracte i no-discriminació aprovada per unanimitat al Parlament. Ara l'Oficina disposa de sis mesos per resoldre l'expedient. En el supòsit que l'Oficina acabés dirimint que Sílvia Orriols ha comès una infracció greu, l'actual batllessa s'enfrontaria a una sanció que va dels 10.000 als 40.000 euros de multa.