Tenir cites. Moltes. Tenir moltes cites. El neguit previ a tenir una 'trobada' amb algú, imaginar-se com serà el primer intercanvi de paraules, potser fins i tot, preparar-se una llista de temes per no quedar-se en blanc. En blanc o amb un silenci incòmode. I després algunes opcions sobre la taula: una tensió que provoca que estiguis més tens que un pal d'escombra, incomoditat de primer de bàsica, un psé psé o una fluïdesa increïblement màgica. Amb aquest panorama, algú podria pensar que tenir cites fa molta mandra, però també hi ha el grup que podria considerar-ho com una 'droga' i que podria generar addicció. 

"I tant, que poden ser addictives (les cites)". I aquesta és precisament la resposta que el doctor en sociologia i professor de la UOC Francesc Núñez Mosteo dona en ser preguntat per l'addicció o les ganes sense fi d'anar encadenant cites. "L'expectativa que genera, quan tens una foto, un missatge... això dispara la imaginació i produeix una emoció i sembla tan real com si ho produís un objecte físic. És superfàcil, és immediat". A més, constata, en conversa amb ElNacional.cat, que entrant a les aplicacions hi ha mil i una opcions. "Entres en una app i ja tens un munt d'opcions. Si mous el dit cap a la dreta, pots esperar i estar pendent si t'escriu o no. Si tens una resposta, encara es reforça més tot aquest mecanisme (de la imaginació)". Així, remarca que "la gent que té ganes d'enamorar-se i lligar, té una possibilitat d'obrir portes de relacions personals i començar a generar expectatives. D'aquí en surt l'èxit que tenen, i la pandèmia ho ha reforçat".

Com funciona el nostre cervell quan tenim una cita?

Normalment, si es té una cita és perquè ve de gust o se'n tenen ganes. En aquest sentit, ja hi ha una predisposició. "L'emoció dispara emocions, una pel·lícula te les mostra, hem vist moltes pel·lícules i escoltat moltes cançons. Quan comences una relació se't disparen pel·lícules. T'emociones veient una relació al cine, plores, rius. Tenim la nostra fantasia i el nostre cap està ple d'històries i guions. Només una foto o un missatge que reps, et dispara", destaca Núñez Mosteo. Per tant, comenta, el nostre cervell té milers i milers de materials i fantasies que ajuden a produir totes aquestes emocions positives: "Una pel·lícula que t'imagines que et pot passar en persona".

corazon neon unsplash

Múltiples cors de colors de neó / Unsplash 

I de tantes històries i guions, arriben les múltiples opcions. A través de les aplicacions de cites, es pot accedir a moltíssimes opcions i a moltíssimes possibles futures relacions (o no). "Pots triar lliurement, vas llegint perfils, aquest treballa d'això, l'altre d'allò, li agrada anar a la piscina, què m'aporta ell, què aporto jo, esforç que hi dedicarem... la cerca no té límit. Per què t'has de quedar amb un? Si segueixes buscant trobaràs alguna cosa millor?". En aquest sentit, l'expert menciona l'exemple d'una botiga de confiança: "potser en trobaràs una de més barata o millor, què faràs? Vas mirant i t'has de decidir per un". I què pot ajudar a decidir? Doncs bé, pot semblar molt bàsic, però tot depèn del que es busqui. "Si vols passar la nit amb algú, si en vols fills... de vegades pots pensar, bé si és per una nit...". Però és clar, no vol dir que si t'allites amb algú un dia, no te n'acabis enamorant. 

En aquest context, no és d'estranyar que costi més generar un vincle de confiança. "La implicació és menys. Costa molt més generar la confiança perquè la gent pateix, no saps quines actituds has de tenir, és molt complicat". I insisteix: "No vols perdre cap possibilitat d'elecció. No vols quedar-te amb el cul a l'aire i no vols perdre l'autonomia ni la capacitat de decisió". És possible que això faci créixer els casos de ghosting, és a dir, desaparèixer sense ni avisar o deixar de respondre missatges sense motiu. "Quan n'has tingut vàries i t'han deixat segons com... tens reserves". En aquest sentit, reitera que "l'amor romàntic està arrasat".

Les relacions són més lentes?

Hom potser podria pensar que la pandèmia del coronavirus ha fet que canviessin els tempos i sabéssim millor què volem i què no. Núñez Mosteo no creu, però, que els confinaments o bé les restriccions hagin fet que les relacions hagin reduït la seva velocitat. "Som humans, ens deixem portar per la satisfacció immediata", conclou.

 

 

Imatge principal: amor per hores, amor 24/7, amor al 100%. Cartell de neó d'amor 24 hores / Unsplash