La primera onada de calor de l'estiu que afecta des de dimecres a tot el territori català ha entrat aquest dissabte a la recta final amb rècords de temperatures. 

La temperatura màxima d'aquest dissabte a Catalunya ha estat de 43,3 °C, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Aquest valor s'ha assolit a les estacions meteorològiques de Vinebre, a la Ribera d'Ebre, i el Masroig, al Priorat. També han superat els 40 graus la majoria de municipis de les comarques de l'interior i de Ponent.

Si bé l'onada de calor s'allargarà fins diumenge, el vent de l'est ja fa recular algunes temperatures al litoral i prelitoral i durant les pròximes tardes hi haurà alguns ruixats locals a punts del Pirineu. 

Màxims històrics de temperatura al mes de juny

Catalunya ha registrat aquest divendres màxims històrics de temperatures al mes de juny. S'han batut rècords de màximes en molts indrets del país en l'onada de calor més important des dels anys 80.

El mapa de temperatura màxima, segons el Servei Meteorològic de Catalunya, és aquest divendres "històric", amb més de 40 graus a l'interior i a molts sectors del prelitoral.

Entre els valors extrems destaquen els 43,6 graus d'Artés, al Bages, els 43,5 de Vinebre, Ribera d'Ebre, i els 43,3 de Girona i d'Alcarràs, al Segrià.

Hi ha hagut rècord absolut de temperatura a la meitat de les estacions automàtiques que tenen més de 20 anys de dades i la gran majoria de les que tenen més de 10 anys d'informació han mesurat la temperatura més alta de la seva sèrie en un mes de juny.​

Diumenge acaba l'onada de calor

En el que queda de cap de setmana el cel continuarà serè, amb una forta insolació, segons l'Aemet, i les temperatures rondaran entre els 36 graus i els 40 a tota Catalunya.

Segons l'Aemet, a partir del diumenge es preveu un descens tèrmic generalitzat que suposarà el final a aquest "episodi de temperatures extraordinàriament altes", tot i que durant el diumenge les temperatures continuaran fregant els 42 graus, especialment a les terres de l'Ebre.

La setmana entrant, les temperatures no seran tan altes com les dels dies de l'onada de calor, però seguiran essent elevades, amb valors lleugerament superiors a les habituals per a aquestes dates.