La Agencia Estatal de Meteorología (Aemet) ha alertat que a partir d'aquest dimecres es produirà una onada de calor que afectarà tota la península Ibèrica i Balears, amb màximes que poden superar els 42 graus al Delta de l'Ebre. 

El Servei Meteorològic de Catalunya ja ha emès diversos avisos, ja que les temperatures podran quedar per sobre dels 20 graus a les nits a molts punts i durant el dia per sobre dels 38ºC. Els meteoròlegs han qualificat la calorada com a "històrica", similar o superior a la viscuda al juny del 2003.

Però, què és exactament una onada de calor i què implica?

El fenomen 'onada de calor'

L'Organització Meteorològica Mundial defineix una onada de calor com un "temps càlid inusual" que persisteix "un mínim de cinc dies" amb "registres per sobre dels llindars habituals". La concreció d'aquest concepte depèn de cada país, i a Espanya, l'Aemet determina que s'han de registrar "temperatures extremes entre el 5% de les més càlides, afectar el 10% de les estacions i durar almenys tres dies". La previsió per la propera setmana compleix aquestes tres condicions. 

Com serà la situació meteorològica?

A partir de dimecres, dia 26, gran part de la península Ibèrica i Balears es veuran afectades per l'arribada d'una massa d'aire tropical continental. Aquesta prové d'un recorregut extens pel nord d'Àfrica i es caracteritza per ser molt càlida, molt seca i amb pols en suspensió. Sumat a la forta insolació pròpia d'aquestes dates, donarà lloc a l'onada de calor.


@crballesteros per AEMET

Les terres de l'Ebre serà la zona on s'espera que les temperatures siguin més elevades, superant els 42 ºC de màxima. En canvi, Canàries, Ceuta i Melilla, així com probablement Galícia, Astúries i Cantàbria, no es veuran afectades per aquesta situació. 

És probable que les altes temperatures persisteixin fins dilluns 1 de juliol, tot i que encara no es pot descartar que puguin perllongar-se alguns dies més. 

I a banda de la calor, què?

A més de les altes temperatures es donaran certes condicions addicionals com:

  • Entrada de pols des del nord d'Àfrica
  • Mala visibilitat per boira atmosfèrica
  • Absència de precipitacions i de núvols
  • Baixa humitat en capes baixes
  • Índex alts de risc d'incendi
  • Altos valors d'índexs de radiació ultraviolada
  • Problemes pels avions per enlairar-se
  • Problemes de salut per a éssers humans: nens, gent gran, etc.

Què fer davant d'una onada de calor intensa i extensa?

Les onades de calor i les altes temperatures representen un risc significatiu per a la salut humana, especialment per a les persones d'edat avançada, nadons i nens, persones amb discapacitats, persones amb malalties cròniques o problemes de salut mental, persones que prenen medicaments de forma regular , dones embarassades i persones que viuen soles.

A tot això cal sumar els efectes de les "illes de calor" de les grans ciutats. Els treballadors a l'aire lliure, esportistes que facin esport exterior també són vulnerables. S'ha d'evitar deixar nens, gent gran i animals dins dels cotxes aparcats ja que els cops de calor poden ser adversos.

Quines són les conseqüències més greus per a la salut?

  • Deshidratació. Els símptomes es comencen a notar a través de rampes musculars, marejos, mostres de debilitat i insomni.
  • Cop de calor. El cop de calor té lloc quan el cos no pot controlar la seva temperatura, i augmenta ràpidament. Els símptomes clars es demostres amb la pell molt calenta, vermella, seca, mal de cap, nàusees, somnolència i set intensa. Els més greus poden desenvolupar confusió, convulsions i inconsciència.  
T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat