Els tècnics del govern aragonès han entrat al MNAC per estudiar el trasllat de les pintures de Sixena, tal com estava previst. Concretament, quatre tècnics aragonesos han arribat aquest dilluns poc abans de les onze del matí i s'han pogut posar a treballar "amb normalitat", començant per l'aixecament fotogramètric (escaneig en 3D) de les pintures profanes de la sala 17, uns treballs "necessaris per conèixer en detall les mesures, la textura i el color real" i que facilitaran "el seu posterior tractament i muntatge al monestir", segons un comunicat del govern de l'Aragó. La visita coincideix amb el dia que el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) no obre les portes al públic.

L'equip està encapçalat per la conservadora-restauradora Natalia Martínez de Pisón, assessora externa del govern de l'Aragó, i està integrat per membres del laboratori de Fotogrametria de l'Escola d'Arquitectura de la Universitat de Valladolid. Durant el matí, han escanejat les obres profanes mitjançant una elevadora, per fer un registre geomètric de les mesures exactes i de la seva superfície i textura. Tal cosa els permet tenir un mapa de superfície, per a després dur a terme la fotogrametria, una tècnica per superposar imatges i conèixer el color real de les obres. Un cop acabin amb la sala 17, passaran a la sala 16, on hi ha les pintures murals de la sala capitular de Sixena. Martínez de Pison examinarà els sistemes d'ancoratge de totes les obres, gràcies a l'elevadora que facilita l'accés a les mateixes i al registre obert que el museu ha deixat en el cas de les pintures per conèixer el sistema de subjecció. Els treballs continuaran dimarts i dimecres.

Protesta contra la visita dels tècnics

La consellera aragonesa de Cultura, Tomasa Hernández, havia expressat el seu desig perquè la col·laboració del MNAC sigui "real, efectiva i activa", i que als seus tècnics no se'ls posi "cap obstacle". Ara, fonts del museu han assenyalat a Efe que els tècnics aragonesos podran treballar "tot el temps que necessitin" i que se'ls facilitarà les dades que vulguin, mentre que el director general de Cultura del govern aragonès, Pedro Olloqui, ha explicat que en els primers moments hi ha hagut "una certa tensió per la forta vigilància a la qual estaven sotmesos els tècnics, i també per una restricció en els moviments pel mateix museu", tot i que la situació finalment s'ha relaxat i han pogut treballar amb "respecte i normalitat". També ha remarcat el context de "forta tensió institucional" i de "mobilitzacions convocades per les organitzacions independentistes", però que res d'això evitarà que treballin "sense deixar que els hi prenguin el pèl" i "sense deixar que els despistin amb l'execució del cronograma" —que preveu un termini de set mesos.

Els tècnics no han entrat per la porta principal, on hi ha hagut l'esmentada protesta contra la seva visita. Convocats per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), un grup de manifestants —prop d'una cinquantena— s'han assegut a la porta del museu amb cartells que denuncien "l'espoli" i "la submissió", davant de quatre furgons dels Mossos d'Esquadra. Entre els concentrats, hi ha hagut el president de l'organització, Lluís Llach; el president del Consell de la República, Jordi Domingo; i Laura Borràs, exconsellera de Cultura i expresidenta del Parlament —per part de Junts, també hi han assistit els diputats Francesc de Dalmases, Agustí Colomines i Ennatu Domingo.

La protesta s'ha allargat una hora, entre les deu i les onze, durant la qual s'ha llegit un manifest per denunciar com les sentències sobre Sixena "posen en evidència el nivell de colonització de l'aparell de l'Estat sobre Catalunya". "Prefereixen arriscar-se a malmetre les pintures perfectament conservades al MNAC per tal d'humiliar els catalans aplicant una derivada de l'esperit de l'article 155. (...) És un genocidi sistemàtic de la catalanofòbia contra el patrimoni cultural català", han retret, abans de criticar el Govern i l'Ajuntament de Barcelona. Segons l'organització independentista, totes dues institucions "no dubten, sota el control de l'espanyolisme del PSOE, a acatar la sentència del Tribunal Suprem espanyol", mentre que "el govern de l'Aragó aprofita per exhibir la seva catalanofòbia i utilitza electoralment tot l'afer, mentre no diu res de patrimoni aragonès en museus espanyols". "Només quedem nosaltres per defensar la nostra cultura des del carrer", han conclòs.

D'altra banda, cal recordar que el president aragonès, Jorge Azcón, va acusar el seu homòleg català, Salvador Illa, d'incomplir el que havia dit sobre Sixena. "M'ha dit una cosa i després ha passat la contrària. Hi ha dues possibilitats, que em mentís o que no controli els organismes de Catalunya", va dir en una entrevista publicada per La Razón aquest diumenge. Al respecte, Illa va respondre i va negar cap mentida, i el va instar a donar les gràcies tant a les autoritats catalanes com al MNAC per la preservació de les pintures: "Si no és pel MNAC, avui no hi serien". Finalment, el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, va declarar als periodistes que "hi ha una sentència que s'ha de complir, i a partir d'aquí li toca al patronat del MNAC veure de quina manera".
 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!