Protesta al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) contra la visita dels tècnics de l'Aragó per les pintures de Sixena, que volen preparar-ne el trasllat després de l'última decisió judicial. Convocats per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), un grup de manifestants —prop d'una cinquantena— s'han assegut a la porta del museu amb cartells que denuncien "l'espoli" i "la submissió", davant de quatre furgons dels Mossos d'Esquadra. Entre els concentrats hi ha hagut el president de l'organització, Lluís Llach; el president del Consell de la República, Jordi Domingo; i Laura Borràs, exconsellera de Cultura i expresidenta del Parlament —per part de Junts, també hi han assistit els diputats Francesc de Dalmases, Agustí Colomines i Ennatu Domingo.
⬛⬜ Resistim a les portes del MNAC!
— Assemblea Nacional Catalana (@assemblea) July 28, 2025
Defensem les pintures de Sixena!
Prou espoli! Independència! pic.twitter.com/GPMSPmlC88
Durant la protesta s'ha llegit un manifest de l'ANC, en el qual denuncien que les sentències sobre Sixena "posen en evidència el nivell de colonització de l'aparell de l'Estat sobre Catalunya". "Prefereixen arriscar-se a malmetre les pintures perfectament conservades al MNAC per tal d'humiliar els catalans aplicant una derivada de l'esperit de l'article 155. (...) És un genocidi sistemàtic de la catalanofòbia contra el patrimoni cultural català", han retret, abans de criticar el Govern i l'Ajuntament de Barcelona. Segons l'organització independentista, totes dues institucions "no dubten, sota el control de l'espanyolisme del PSOE, a acatar la sentència del Tribunal Suprem espanyol", mentre que "el govern de l'Aragó aprofita per exhibir la seva catalanofòbia i utilitza electoralment tot l'afer, mentre no diu res de patrimoni aragonès en museus espanyols". "Només quedem nosaltres per defensar la nostra cultura des del carrer", han conclòs.
Entren al MNAC els tècnics de l'Aragó
La protesta convocada per l'ANC s'ha allargat durant gairebé una hora, fins a les onze del matí. Ha estat aleshores quan els tècnics aragonesos han entrat al museu, on han accedit per la porta del darrere. Segons fonts del govern aragonès, els tècnics començat per l'aixecament fotogramètric (escaneig en 3D) de les pintures profanes de la sala 17. La previsió és, en general, que facin la fotogrametria; que demanin accés a la documentació elaborada pel MNAC, per prendre les mesures encertades sobre el trasllat; i que recaptin dades sobre les condicions ambientals de les sales 16 i 17, on són ara les pintures. Cal recordar que la setmana passada es va dictar l'ordre definitiva per executar la sentència en un termini de set mesos, tot i que el MNAC encara pot plantejar un cronograma diferent.
⬛⬜✍️ Comunicat | Un altre espoli, les pintures de Sixenahttps://t.co/Sd2ordBgHr pic.twitter.com/Lqu08h1agE
— Assemblea Nacional Catalana (@assemblea) July 28, 2025
El president aragonès, Jorge Azcón, va acusar el seu homòleg català, Salvador Illa, d'incomplir el que havia dit sobre Sixena. "M'ha dit una cosa i després ha passat la contrària. Hi ha dues possibilitats, que em mentís o que no controli els organismes de Catalunya", va dir en una entrevista publicada per La Razón aquest diumenge. Al respecte, Illa va respondre i va negar cap mentida, i el va instar a donar les gràcies tant a les autoritats catalanes com al MNAC per la preservació de les pintures: "Si no és pel MNAC, avui no hi serien". Finalment, el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, va declarar als periodistes que "hi ha una sentència que s'ha de complir, i a partir d'aquí li toca al patronat del MNAC veure de quina manera".