El govern espanyol té previst aprovar aquest dimarts dos nous impostos digitals que gravaran les operacions realitzades per les grans multinacionals tecnològiques i les transaccions financeres: la taxa Google i la taxa Tobin.

Aquests tributs ja van ser aprovats pel Consell de Ministres fa un any però després de les anticipades eleccions generals la seva entrada en vigor va quedar estancada. Ara amb aquestes mesures PSOE i Unidas Podemos esperen recaptar uns 2.500 milions d’euros anuals: 1.200 milions per la taxa Google i 850 milions per la taxa Tobin.

Què és la taxa Google?

L’Impost sobre Determinats Serveis Digitals, més col·loquialment conegut com la taxa Google, és un impost que pretén implementar una fiscalitat més justa. A dia d’avui les grans multinacionals d’internet gairebé no tributen per la seva activitat a Espanya i aquest impost gravarà les empreses amb ingressos anuals d’almenys 750 milions d’euros i amb ingressos al país superiors als 3 milions.

Així, s’aplicarà una taxa del 3% als serveis de publicitat i intermediació en línia, i a la venta de dades generades a partir de la informació proporcionada pel propi usuari durant la seva activitat.

A qui afecta la taxa Google?

Les empreses nord-americanes com AmazonAppleGoogle i Facebook seran les més afectades pel nou impost digital. Però aquesta mesura ha despertat una gran polèmica donat que aquestes multinacionals suposen per Espanya al voltant de 9.000 llocs de treball i la taxa podria derivar a la deslocalització de les grans companyies.

Hi haurà sancions si les empreses no paguen?

La normativa preveu sancions de fins el 0,5% de l’import net de la xifra de negocis de l’any natural anterior per aquelles companyies que intentin falsificar o ocultar la direcció de Protocol d’Internet o altres proves.

Quins altres països imposen la taxa Google?

Països com Alemanya, Itàlia, Hongria o Alemanya ja disposen de figures tributàries sobre els serveis digitals. França, però, té paralitzada l'entrada en vigor de la 'taxa Google' després d'aconseguir un acord amb els Estats Units, que havia anunciat la imposició d'aranzels a productes francesos per considerar que aquest impost digital penalitzava principalment als grans gegants tecnològics d'Estats Units, com Amazon o Google.

Què és la taxa Tobin?

L’Impost a les Transaccions Financeres (ITF) o la taxa Tobin s’aplicarà a la compravenda d’accions o derivats financers per evitar moviments especulatius. D’aquesta manera, el tribut gravarà un 0,2% les operacions de compra d’accions espanyoles executades per operadors del sector financer.

A qui afecta la taxa Tobin?

La mesura va dirigida a bancs, gestores i intermediaris financers que executin activitats financeres. En aquest sentit, hauran de sotmetre’s a aquesta tributació les operacions d’adquisició d’accions d’empreses emeses a Espanya amb una capitalització borsària superior als 1.000 milions d’euros. La intenció del govern espanyol és destinar aquesta recapte al finançament de les pensions i el sistema de protecció de la Seguretat Social.