El Consell de Ministres ha aprovat finalment dos impostos "essencials", que han sigut protagonistes de molts debats des que el PSOE va entrar al govern. Es tracta, d'una banda, de l'impost tecnològic, que grava determinats serveis digitals que fins ara no ho feien a Espanya. D'altra banda, l'impost Tobin -sobre transaccions financeres- "seguint el model francès" i que pretén suposar una quantitat important per pagar les pensions. Així ho ha explicat la portaveu del govern espanyol, Isabel Celáa, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest divendres. 

Celáa ha explicat que es tracta de dos impostos "ja anunciats", i que estan inclosos en el projecte de pressupostos de l'Estat presentats la setmana passada. Amb aquests dos impostos, la taxa Google i la taxa Tobin, com s'anomenen popularment, el govern espanyol pretén augmentar la recaptació amb 2.050 milions d'euros, que aniran destinats, entre altres coses, a les pensions. 

Espanya, pionera amb la taxa Google

L'impost sobre activitats digitals o taxa Google "s'està referint a plataformes que fins ara treballaven de manera privilegiada, és a dir, amb competència deslleial", assegura la ministra portaveu. En aquest sentit, "Espanya és el primer país de la Unió Europea que adapta la tributació als nous models de negoci digital", tot i que la resta de països també estan fent modificacions al respecte. "Es tracta que les empreses tributin allí on estiguin generant beneficis", explica Celáa. Així doncs, serà una recaptació trimestral que el govern espanyol estima en 1.200 milions d'euros, i assegura que és una "estimació prudent comparada amb la que va fer el govern del PP". 

L'impost sobre plataformes digitals serà amb un tipus del 3% i afectarà empreses amb una xifra de negoci superior a 750 milions d'euros d'ingressos a nivell mundial i que superin els 3 milions d'euros a Espanya. "El nou impost es limita a gravar els serveis de publicitat dirigida en línia", és a dir, aquella publicitat que ja hagi estudiat els gustos del consumidor i vagi dirigida, i també la venta de dades d'informació proporcionades per l'usuari, segons explica la ministra portaveu.  

La taxa Tobin: gravar les transaccions financeres

L'anomenada taxa Tobin va, en paraules de la ministra portaveu, "dirigit a reforçar l'equitat en el sector financer". Des de l'any 2013, deu països de la Unió Europea estan treballant sobre aquesta imposició i "es considera convenient establir-lo a nivell nacional", assegura, seguint el model francès. 

Aquest impost consisteix en gravar amb un 0,2% les operacions de compra d'accions espanyoles executades per operadores del sector financer. Val a dir que només se sotmetran a l'impost Tobin les accions emeses a Espanya d'empreses cotitzades amb una capitalització borsària superior a 1.000 milions d'euros, i no es gravarà la compra d'accions de pimes ni d'empreses no cotitzades.

Amb aquest impost, el govern espanyol preveu recaptar 850 milions d'euros que aniran destinats a les pensions i a mantenir el sistema de protecció de la Seguretat Social.