El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres els avantprojectes de llei sobre l'impost digital o 'taxa Google' i les transaccions financeres o 'taxa Tobin', i un altre en matèria de lluita contra el frau fiscal que trasllada la Directiva antielusió.

Al terme de la reunió del Consell de Ministres, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va destacar que dilluns passat el Govern va presentar el pla pressupostari i avui, només quatre dies més tard, "comença a complir els compromisos que s'adquirien en aquest document i a demostrar la voluntat de l'Executiu d'avançar pel camí que s'ha marcat".

El nou Impost sobre Determinats Serveis Digitals (taxa Google) gravarà a aquelles empreses amb ingressos anuals totals de, almenys, 750 milions d'euros i amb ingressos a Espanya superiors als 3 milions d'euros. El nou tribut gravarà el 3% dels serveis de publicitat en línia, serveis d'intermediació en línia i la venda de dades generades a partir d'informació proporcionada per l'usuari. El Govern espera recaptar amb aquest tribut 1.200 milions d'euros.

D'altra banda, l'Impost sobre les Transaccions Financeres (taxa Tobin) consisteix a gravar amb un 0,2% les operacions de compra d'accions espanyoles executades per operadors del sector financer.

Només se sotmetran a la tributació del 0,2% les accions emeses a Espanya d'empreses cotitzades la capitalització borsària de les quals sigui superior a 1.000 milions d'euros. No es gravarà la compra d'accions de pimes i empreses no cotitzades.

Queden fora de l'àmbit de l'Impost el deute, tant la pública com la privada, i els derivats. Es tracta d'una mesura que proposen i impulsen 10 països de la UE. El Govern calcula que ingressarà uns 850 milions per aquesta nova figura tributària.

Així mateix, el Consell de Ministres ha donat el vistiplau a un avantprojecte de llei amb mesures de lluita contra el frau fiscal. El Govern ha anunciat la limitació dels pagaments en efectiu a 1.000 euros entre professionals, el reforçament de la llista de morosos amb els responsables solidaris i l'aparició dels deutors a partir de 600.000 euros (ara és un milió) i l'adopció de mesures internacionals de lluita contra el frau. Amb totes aquestes mesures, preveu recaptar 500 milions d'euros extra.

La resta de mesures fiscals anunciades pel Govern de cara a 2019 s'inclouran en el projecte de Llei dels Pressupostos Generals de l'Estat, ja que es tracta d'increments o modificacions d'impostos ja existents, per la qual cosa no és necessari aprovar textos normatius específics.