Les tasques de la llar... quin pal, oi? Potser t'ha sorprès que hagi escollit un tema així per fer un article, però tot té la seva explicació. Un any més, recuperant aquesta secció estiuenca d'ElNacional.cat anomenada La Gandula, els redactors pensem més enllà de l'actualitat i la informació que ja ens acompanya durant tot l'any i pensem en temes que poden ser d’un interès comú i que aporten un punt de vista més informal i, també, per què no, personal, sortint una mica de les informacions que estem habituats a donar.

Aquest any, pensant en temes que podrien interessar mentre fregava un dia d’aquests els tàpers a la redacció, vaig caure en el fet que aquest hàbit, el de fregar els plats, és àmpliament comú en moltes cases i famílies. I quina mandra, oi? Treure l’oli greixós amb aigua bullent i amb molt de sabó no és un moment ni divertit, ni molt menys agradable. Així que pensant-hi, vaig caure que seria idoni fer un llistat amb 5 ítems —o més— que us pugui inspirar per tenir en compte a l’hora de fer les típiques i feixugues tasques de la llar que —tot i que alguns visquin com a pijos del cagar—, tard o d’hora us hi podeu topar. Aquí les teniu!  

1. Poseu-vos música

Spotify   Felipe Pelaquim  unsplash

Posar qualsevol llista de l'Spotify sempre és una bona opció / Foto: Unsplash

Ja us ho imaginàveu, oi? Segurament aquesta sigui l’opció més típica i recurrent per a tots aquells que ens toca sovint fer aquestes tasques de la llar. Un videoclip, una llista de l’Spotify, un podcast... Les opcions són múltiples i variades, i segur que amb una veu agradable que canti, t’entretingui o et faci riure mentre planxes o estens la roba neta en sortir de la rentadora, t’ho farà més fàcil. Amb la música, a més, si ets un motivat o motivada de la vida, podràs fer fins i tot karaoke i així, de pas, entretens també els veïns de free.   

2. Prem el play a la sèrie de torn

Tots tenim una sèrie que ens mirem i que som capaços de posar i tenir de fons mentre responem aquells whatsapps que hem deixat pendents de llegir o mentre cuinem els tàpers de l’endemà. Per què no posar-te una bona sèrie de fons mentre fas les tasques de la llar? Fa un temps, us recomanava Soy Georgina, tot i que aquesta sèrie realment val la pena posar-hi tots els sentits per les perles que s’hi deixen anar. Ja us ho deia que fa el seu riure...

com si fos ahir portada

El 'Com si fos ahir' té mooolts capítols que pots recuperar a la web de TV3 / Foto: TVC

Un exemple més d’aquí, catalanet, que ens agrada molt i ens té enganxadets a tots —sempre veig que està entre els més vistos al TV3 a la carta— és el Com si fos ahir. No et caldrà que la miris mentre l’escoltis de fons. Els actors i les actrius són les mateixes que has vist i que veuràs des dels inicis fins a la fi de TV3; Marc Cartes, Montse Germán, Eduard Farelo, Sílvia Bel, Roger Coma... Segur que ja tens les seves veus interioritzades i la podràs seguir sense perdre’t detall mentre fregues els plats o treus la pols de les estanteries.

3. Fes-li una trucadeta a l’amic que fa temps que no veus

Sempre és una bona opció. Posar-vos al dia, explicar-vos les alegries, les penes i els rollets que porteu acumulats darrerament mentre ordenes les prestatgeries o neteges el lavabo. Intenta trucar a l’amic o amiga que faci més temps que no veus, així t’assegures que la conversa serà llarga, pausada i tindràs temps de fer aquelles tasques de la llar que t’havies proposat. Quan hagis acabat, sempre podràs finalitzar la trucada amb un “ei, et deixo que em truquen al timbre” o amb un “quan posem data per veure’ns?”.  

Trucada  Unsplash

Pilla el mòbil i truca l'amic o amiga que fa temps que no veus amb el mans lliures! / Foto: Unsplash 

4. Pren decisions

Pot sonar absurd, però pensar i fer-li voltes a allò que ens preocupa és una bona opció. Analitza-ho. Pensa-hi. Reflexiona-hi. Busca els pros i els contres a tot allò que et preocupi o que et manté amb certa inquietud. Pensar amb tot allò que ens preocupa mentre fem les tasques de la llar, és una bona opció i si ens serveix per treure'n l’aigua clara, tot allò que t’hauràs estalviat; hauràs matat dos ocells d’un tret!

Ara bé, tingues en compte que si estàs molt concentrat ordenant l’armari, també és probable que no en treguis l’entrellat o que estiguis més perdut o perduda que abans. Pensa, però, que com a mínim hauràs dedicat un temps a reflexionar sobre tot allò que et pot preocupar i, si més no, sempre podràs pensar que t’ha servit per trobar-hi solucions o per veure-hi altres punts de vista.

Idea   Diego Ph   Unsplash

Fent les feines de casa pots tenir les millors idees. Aprofita-ho! / Foto: Diego Ph - Unsplash

5. Deixa-ho per a demà!

Estàs cansat o cansada, oi? Portes tota la setmana treballant i només falta que arribi el cap de setmana per posar-te a netejar el pis i fer la resta de tasques de la llar. Va home, va! Quina broma és aquesta? Passa. Ja ho faràs demà. O millor, mira, un altre dia. Destina el temps lliure a gaudir de l’estiu, de les onades de calor (que tela, eh!) i del sol amb uns banyets a la platja. Queda per fer un cafè o una birreta amb els amics. Destina el temps a fer esport, a gaudir de la família o de la parella. Deixar-ho per a demà sempre és i serà la millor opció —i, no ens enganyem, la més cotxina també—. 

Gandules   Roman Raizen  Unsplash

Estira't a les gandules i gaudeix de l'estiu! / Foto: Roman Raizen -  Unsplash

Ah, i no oblideu gaudir de la resta dels articles de la Gandula! Si sueu completament de fer les feines de la llar, podeu recórrer les millors orxateries de Barcelona (o prendre un gelat), veure grans pel·lícules estiuenques o descobrir les coses que us podeu emportar de l'habitació de l'hotel (i les que no). Bon estiu! :)