Aquest dilluns comença a l’Audiència Nacional un dels grans casos de corrupció de la banca espanyola: les targetes black.

Els principals acusats són Miguel Blesa i Rodrigo Rato, expresident del Consell d’Administració de Caja Madrid, l’actual Bankia. El primer va articular un sistema de targetes no declarades per als directius de l’entitat, que Rato va continuar, amb la qual cosa els 65 acusats s’haurien apropiat de 12.039.659 euros.

Blesa i Rato també tenien una targeta cada un que van fer servir per a despeses personals: 436.688 euros i 44.217, respectivament. Miguel Blesa va presidir el consell executiu de Caja Madrid del 1996 al 2010, i Rodrigo Rato del 2010 al 2012.

Les targetes, originàriament, estaven destinades a despeses de representació. Amb l’arribada de Blesa passen a ser una “retribució de procedència perfectament coneguda pels seus beneficiaris que mai van declarar a l’Administració Tributària les percepcions corresponents a l’ús de les targetes, que van fer seves perjudicant Caja Madrid”, segons l’escrit de la Fiscalia.

Les targetes es van emetre al marge del circuit ordinari de sol·licitud, aprovació, emissió i cancel·lació de les targetes d’empresa. Les gestionava un altre dels acusats, Ildefonso José Sánchez, director general adjunt a la Unitat d’Auditoria de Caixa Madrid. Originàriament corresponia al Comitè de Mitjans de Recursos Humans supervisar la gestió de les targetes.

Tots els directius que tenien una d’aquestes targetes no havien de presentar cap justificació documental que acredités la despesa. De fet, se’ls advertia expressament que no ho fessin.

Al maig del 2012, quan Caja Madrid és absorbida per Bankia, es cancel·len les targetes. 

Penes de presó i indemnitzacions milionàries

En total 85 càrrecs directius van estar fent servir les targetes des del 2003 fins al 2012. En el procés hi ha 65 acusats, alguns dels directius que van fer servir les targetes han mort ja. Estan acusats d’un delicte continuat d’apropiació indeguda i les penes que demana la Fiscalia van en funció de la quantitat gastada per a cada directiu.

El Ministeri públic demana sis anys i mig de presó i una multa de 108.000 euros per a Miguel Blesa. És la pena més altra, seguida de la que es demana per a Rodrigo Rato, de quatre anys i mig de presó i una multa, també, de 108.000 euros.

Per a la resta d’acusats es demanen penes de presó d’entre un any a quatre anys, inhabilitacions i multes des dels 54.000 euros als 81.000 euros.

La gran majoria afronten quatre anys de presó i una multa de 81.000 euros.

A més han d’indemnitzar Bankia. A Miguel Blesa li demanen 9.344.808 per les quantitats que els propietaris de les targetes es van gastar entre el 2003 i el 2010. A Rodrigo Rato li demanen 2.694.850 euros gastats entre el febrer del 2010 i el maig del 2012. La resta d’acusats també han de tornar el que es van gastar. Les indemnitzacions van des dels 8.366 euros fins als 456.000 euros. Alguns dels acusats ja han tornat la part estafada.

Judici mediàtic

El judici comença avui però està previst que s’allargui fins a l’any que ve. Avui i demà es faran les qüestions prèvies, però fins al 30 de setembre no començaran els interrogatoris als acusats.

El cas compta amb 4 acusacions entre Fiscalia i acusacions particulars i populars. Entre aquestes acusacions hi ha el FROB, el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària i la mateixa Bankia.

Hi ha acreditats 65 mitjans de comunicació.

L’envergadura del judici ha fet que s’hagi de celebrar al recinte de l’Audiència Nacional a San Fernando de Henares. S’ha habilitat una sala especial per a la premsa en aquesta seu judicial i també una altra a l’Audiència Nacional al carrer Génova, Madrid, des d’on es podrà seguir el judici per streaming.