El Govern ha suspès els ingressos i les visites a totes les residències de les regions sanitàries de Lleida i l'Alt Pirineu i Aran. El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha explicat que el seu departament i el de Salut han aprovat una instrucció per ampliar les restriccions que des de dissabte passat ja estava en vigor a les residències del Segrià a tots els centres de les dues regions.

El Homrani ha dit que es tracta d'una mesura "preventiva" per protegir "els col·lectius més vulnerables" a la covid-19. Així, no hi podrà haver ingressos ni visites excepte si són per una urgència o estan justificades, i es faran unitats de convivència per assegurar internament el control de les relacions entre els usuaris.

A més, El Homrani ha anunciat un conveni amb Creu Roja mitjançant el qual 25 persones voluntàries realitzaran acompanyament social davant de la situació de la Covid-19, i s'ha compromès a "col·laborar amb les administracions locals per poder donar la millor resposta possible" en aquest context.

El conseller també ha declarat que Inspecció de Treball -que ara pot sancionar- i Salut Pública faran un seguiment de les empreses del sector agroalimentari de Lleida amb la intenció d'"assegurar que se segueixin les mesures adequades en els centres de producció".

Manca de personal sanitari

El gerent de l'ICS a Lleida (Segrià), Ramon Sentís, ha parlar en una entrevista a TV3 poc després del conseller. Ha assegurat que estan preparant un hotel a Lleida per atendre pacients malalts de Covid-19 i ha explicat que ara el principal problema és la manca de personal sanitari, sobretot d'infermeria, perquè entre un 20 i un 25% de la plantilla està de vacances.

Sentís ha explicat que el brot de Lleida ha enxampat aquesta zona amb l'atenció de patologies diferents a la Covid-19 en ple funcionament, de manera que ara el sistema ha d'anar posant més recursos sanitaris a disposició dels casos de coronavirus a mesura que es necessiti.

Dels 89 hospitalitzats per Covid-19 a Lleida, 62 estan en els dos hospitals públics i 27 més en centres privats, ha explicat el gerent de l'ICS a Lleida, que ha afegit que l'hospital Arnau de Vilanova està "a punt" d'obrir una tercera planta per a pacients amb Covid-19 i que es plantegen obrir-ne una altra a l'hospital Universitari de Santa Maria de Lleida.

Així mateix, ha dit que està ja "gairebé a disposició" un hotel que servirà per atendre pacients de Covid-19 al final del període de convalescència, però ha comentat que no podran habilitar-se els seus 45 llits per falta de personal assistencial.

La majoria de brots, "sota control"

En particular, aquest directiu ha assegurat que calen principalment infermers, però també internistes i pneumòlegs i que per això ja s'està intentant mobilitzar personal d'altres territoris, habilitar fórmules flexibles de vacances per disposar del màxim de personal i reclutar fins i tot estudiants d'infermeria.

Quant als nous positius per Covid-19, ha dit que se situen entre els 250 i 300 casos diaris, si bé no ha facilitat xifres exactes de les últimes 24 hores. En qualsevol cas, ha deixat clar que no hi ha problemes de respiradors als centres hospitalaris de Lleida.

Pel que fa al seguiment dels brots a la comarca, ha dit que el gruix d'ells estan "sota control", però que és d'una "dificultat extrema" fer un seguiment detallat d'aquells relacionats amb persones sense domicili fix, en al·lusió als temporers.