El director de la unitat de Covid-19 de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, José Luis Morales-Rull, ha assegurat que la setmana que ve "serà crítica" i es podrà veure si la tendència de nous casos diaris a la regió s'estabilitza o no. "Dubto que veiem una baixada", ha descartat el metge, que sí que espera que sigui un "punt d'inflexió".

En una entrevista a Catalunya Ràdio, el doctor ha dit que a l'hospital s'està "intentant buscar l'equilibri" per no haver d'ampliar capacitat "si les coses van bé". La capacitat que tenia l'hospital no s'ha saturat però sí que "s'ha vist compromesa", ha dit. 

Morales-Rull s'ha mostrat sorprès per l'"augment exponencial" dels casos que es va registrar entre dijous i divendres, ja que no s'esperava fins dilluns o dimarts. "Ens ha fet canviar les expectatives", ha acceptat. La principal preocupació dels professionals sanitaris de la regió és un possible augment dels casos de transmissió comunitària.

La mitjana d'edat de les persones ingressades continua sent propera als 60 anys, tot i que hi ha hagut un important augment de contagis entre joves de 15-25 anys. "No hem vist perfil de gent jove ingressada", ha explicat Morales-Rull, que ha avisat que encara que no siguin casos greus sí que són casos que tenen contacte amb gent més gran i amb més risc, com poden ser els pares i mares. 

Davant d'això, ha recomanat mantenir la fórmula "distància-mascareta-mans" i ha apel·lat a la "responsabilitat social" per baixar el nivell de socialització i regular els contactes. "Anar al bar no és una necessitat", ha apuntat, defensant no fer el que no sigui imprescindible.

Trasllats i tercera planta

L'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida ha decidit obrir una tercera planta per als contagiats per coronavirus després d'arribar al seu màxim de capacitat en les dues plantes que tenia destinades. L'augment de casos va fer prendre aquesta decisió ahir. "Això és el màxim que podem fer de moment", ha apuntat el doctor en una altra entrevista a Rac1, on ha afegit que "l'hospital de campanya ha de ser l'últim recurs".

També s'ha posat en marxa la distribució de malalts a altres hospitals de Catalunya, com ja s'havia anunciat. "Em consta que hi ha hagut trasllat d'alguns malalts. Són casos molt excepcionals".

5 ingressos i 8 altes a la regió

Els hospitals de la Regió Sanitària de Lleida han registrat cinc nous ingressos per coronavirus, de manera que sumen un total de 89, i vuit altes en les últimes hores.

Segons ha informat el Departament de Salut, en total hi ha 89 persones ingressades per Covid-19 a la comarca del Segrià, i és l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida el que registra majors xifres, amb 51 persones en planta (cinc més que ahir) i sis 6 a la Unitat de Cures Intensives (UCI).

Per la seva banda, l'Hospital Santa Maria de Lleida i els altres tres centres privats de la ciutat que també acullen pacients amb Covid-19 mantenen els mateixos ingressos que ahir, amb cinc i 27 malalts, respectivament.