El Tribunal Suprem ha ratificat la condemna de 21 anys i 9 mesos de presó per a Joaquim Benítez pels abusos sexuals continuats a quatre menors d’edat quan era professor d’educació física dels Maristes de Sants-Les Corts, a Barcelona, en els cursos 2006-2007, 2007-2008 i 2008-2009. La sala penal ha rebutjat dos recursos: un presentat pel condemnat i un altre de la companyia d’assegurances del centre educatiu. En aquest sentit, l’alt tribunal confirma que l’assegurança és responsable civil directa de les indemnitzacions a les víctimes, que hauran de rebre 120.000 euros. La fundació titular de l’escola va ser declarada, a més, responsable subsidiària. L'exprofessor dels Maristes es troba en llibertat, però aquesta decisió del Tribunal Suprem, el seu ingrés a presó hauria de ser imminent. D'ençà que es va publicar la sentència, l'abril de 2019, ha passat més de 1200 dies en llibertat, una situació que canviarà amb la ratificació per part del Tribunal Suprem. 

En la seva sentència, el Suprem considera que les declaracions de les víctimes han estat corroborades per altres elements de prova i són suficients per condemnar Benítez. També veu correcta la qualificació de delicte continuat d’abusos sexuals. El TS confirma així que l’assegurança de l’escola és la responsable civil directe i ha de respondre pels danys i perjudicis causats, sense que pugui argumentar falta de cobertura en tractar-se d’un delicte dolós. El tribunal conclou que aquesta excepció només es pot al·legar en la relació interna entre l’assegurador i l’assegurat, però no en relació amb els menors perjudicats.

Abusos al seu despatx 

En la primera sentència, l'abril del 2019, els magistrats van al·legar que per part dels Maristes no hi va haver una "producció voluntària de dany", sinó una "conducta imprudent" per manca de control a les accions del seu exprofessor. Dels quatre casos d'abusos sexuals a menors que Benítez va dur a terme aprofitant la seva posició de superioritat, en el més greu va practicar una fel·lació a un dels seus alumnes, i també li va demanar que el penetrés. En els altres casos, també va fer una fel·lació a un infant i tocament als altres dos. En els quatre casos va utilitzar la mateixa excusa, curar-los de qualsevol lesió que poguessin tenir, i els convencia perquè anessin al seu despatx, on abusava dels nens. 

 

El 2019, l'Audiència de Barcelona també va inhabilitar Benítez per exercir de professor durant 13 anys i 8 mesos, i va dictar una ordre d'allunyament i la prohibició de comunicar-se amb les víctimes. En el text, es destacava que el professor es va aprofitar de la confiança que els alumnes havien dipositat en ell per aprofitar-la i abusar dels nens entre 1999 i 2011, en un dels casos que va colpir la societat catalana. Així, l'Audiència de Barcelona va fer palès que el mal que van patir els menors anava molt més enllà de les lesions físiques derivades dels abusos, sinó també els efectes emocionals i de la seva salut mental.