El Col·legi dels Germans Maristes indemnitzarà 25 exalumnes que van patir abusos sexuals quan estudiaven en la institució, després que la comissió de reparació que va començar a treballar al febrer hagi avaluat cada cas i les seqüeles en cada un, han explicat a Europa Press fonts coneixedores.

Les 25 víctimes rebran una indemnització total de 400.000 euros per abusos comesos fa entre 30 i 40 anys. Ho han avançat TV3 i El Periódico i ho han confirmat a ElNacional.cat alguns dels afectats.

La comissió de reparació es va crear davant de notari. L'escàndol ha acumulat 51 denúncies policials contra 18 docents, dels quals 12 són germans religiosos, 5 professors seglars i 1 monitor de menjador de col·legis de Barcelona, Badalona, Mataró i Lleida. A banda, la investigació periodística va determinar un nombre similar de presumptes afectats que no van presentar denúncia.

Fonts coneixedores han detallat que aquests 400.000 euros suposen la quantitat total aproximada que rebran entre els 25 afectats, i que cada un rebrà diferents quantitats d'entre 4.000 i 50.000 euros en funció de si van patir tocaments, abusos continuats o agressions sexuals, així com segons l'afectació a cadascú i si han requerit teràpia o no.

Disculpes

A més, la institució ha redactat una carta personal de disculpa a cadascun d'aquests 25 afectats, que ja estan sent distribuïdes, han afegit les esmentades fonts.

Fonts de la institució han explicat a Europa Press que la comissió de reparació creada al febrer ha estudiat "la plausibilitat" de les seves denúncies, i una vegada acabada aquesta feina, haurà d'exposar públicament els detalls de l'acord assolit.

La institució ha ressaltat que la creació de la comissió pretenia escoltar i reconèixer les víctimes, i ha assenyalat que "ha estat la primera congregació en crear una comissió que avalués de forma independent les víctimes".

judici Joaquin Benitez Maristes ACN

L'acusat Joaquín Benítez al judici - ACN

L'exprofessor del Col·legi dels Maristes de Sants-Les Corts de Barcelona Joaquín Benítez va ser condemnat el 2019 a 21 anys i nou mesos de presó per quatre delictes d'abús sexual a alumnes d'entre 13 i 14 anys a l'escola. El Col·legi Maristes va ser acusació particular en el judici.

L'origen

Els Mossos d'Esquadra van començar a investigar 25 casos de presumptes abusos sexuals als Maristes. Impliquen cinc mestres i un monitor. Entre els professors hi ha el subdirector del centre Sants-Les Corts, que van apartar la setmana passada quan es va conèixer la seva presumpta implicació. Un dels denunciats és un mestre que va morir

Hi havia 15 denúncies contra el mateix presumpte agressor, Joaquín Benítez. L'únic de tots que ha admès els fets davant el jutge. Les altres 10 denúncies fan referència a la resta de denunciats.