Nous avenços en el cas Castor. El Tribunal Suprem ha declarat inadmissible el recurs contenciós-administratiu imposat per la promotora Escal contra l'acord del govern espanyol de 2019 per desmantellar el magatzem Castor, en entendre que la societat manca la legitimació per impugnar la decisió que va clausurar definitivament la instal·lació. Aquest acord del Consell de Ministres va ordenar el desmantellament, segellament i abandó definitiu de les instal·lacions de gas. Aquest dijous, la sala tercera del Suprem ha atès així al criteri de l'advocacia de l'Estat i d'Enagás.

Recurs d'Escal

En el seu recurs a l'acord del Consell de Ministres, la societat Escal, la qual va ser promotora dels magatzems de gas, denunciava que no se li havia donat audiència en l'expedient d'aprovació de l'acord de desmantellament de l'emmagatzematge subterrani Castor, malgrat considerar que tenia caràcter d'interessat, en la mesura en què va ser inclosa en el sistema de liquidacions del sistema del dèficit tarifari de gas natural. Però en la seva sentència datada el passat 11 de novembre, el Suprem ja va recordar que la seva doctrina jurisprudencial sobre l'apreciació de la legitimació es fonamenta en la demostració que la disposició o acte administratiu impugnats ha produït o ha pogut produir una lesió jurídica de drets o interessos legítims en sentit propi. És a dir, que Escal hauria de demostrar que l'acord del govern espanyol els va afectar personalment de manera negativa, i per això el Suprem no ha admès el seu recurs. I és precisament això el que ha passat en la decisió d'aquest dijous. Segons la sala del Suprem, els interessos econòmics esgrimits per Escal "no guarden connexió amb l'objecte del recurs", ja que l'acord de desmantellament del Consell de Ministres "no contempla cap disposició de caràcter retributiu per a l'anterior concessionari". Per contra, les obligacions imposades pel desmantellament només incumbeixen a Enagás, ha afegit el Suprem. 

L'acord del govern espanyol

A finals de 2019, el llavors president en funcions, Pedro Sánchez, va anunciar que el Consell de Ministres aprovaria el "segellat definitiu" del projecte Castor. L'executiu de Sánchez ja va admetre llavors que els taps mecànics que estan tapant els pous estaven a punt d’esgotar la seva vida útil i que endarrerir la decisió del segellat definitiu només suposaria més costos per a les arques públiques. Gairebé un any després, la subdelegació del govern espanyol a Castelló va sotmetre a informació pública l'autorització administrativa per fer efectives les obres del tancament definitiu dels pous del magatzem submarí Castor, acompanyat d'un estudi d'impacte ambiental. En total se segellaran 13 pous del magatzem submarí del Castor, que estan localitzats a 21,6 quilòmetres de la costa ebrenca i castellonenca i a uns 60 metres de profunditat. 

 

Foto principal: la plataforma Castor / ACN