Espanya, de moment, no rebaixarà els impostos dels productes menstruals, que ara mateix és del 10%. La mateixa ministra d’Igualtat, Irene Monetro, ha explicat que no s’ha pogut incloure en la nova llei de l’avortament per falta d’acord amb els socis de govern, el PSOE, però assegura que es debatrà en els Pressupostos Generals de l’Estat. En cas que Espanya apliqués un IVA superreduït del 4% a aquests productes, què suposaria per l’Estat?

Abaixar aquests impostos costaria uns 30 milions d'euros. O el que és el mateix, només elevaria el dèficit d'Espanya un 0,05%. Es tracta d’una xifra irrisòria en comparació als números que mou l’Estat i la mateixa Irene Montero ho ha exemplificat: “amb el sobrecost de les obres de la M-30 s’haguessin pagat seixanta-nou anys d’una reducció a l’IVA superreduït dels productes d’higiene menstrual”, ha assegurat en una entrevista a la SER. Segons els darrers pressupostos aprovats, l’Estat espera aquest any uns ingressos de 527.107 milions d'euros. Si s’apliqués la rebaixa de l’IVA en compreses i tampons, només suposaria una pèrdua del 0,0057% del total.

L’any 2017 la Unió Europea ja va donar via lliure als països perquè apliquessin taxes impositives amb descomptes als productes sanitaris, però a Espanya, tot i que s’ha intentat en diverses ocasions, encara no ho ha aplicat. Igualtat calcula que aproximadament el 22% de les dones no es poden permetre comprar compreses i tampons. I és que segons les dades de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), malgrat que la despesa mitjana d'aquests productes és "molt variable", una dona es pot arribar a gastar fins a 50 euros a l'any únicament en productes per a la menstruació. A més, al cap de tota la vida fèrtil, l'organització destaca que aquesta despesa puja a més de 2.000 euros.

Per què no s’ha rebaixat l’IVA ara?

Unides Podem volia que la rebaixa entrés en aquesta nova llei de l’avortament que s’ha aprovat aquesta setmana, però els socialistes ho han rebutjat. Asseguren que estan d’acord amb la mesura, però defensen que "les qüestions d'índole tributària s'han d'abordar en un altre context", com els Pressupostos Generals.  

La majoria d’estats de la UE ja apliquen impostos reduïts a aquests productes. Després del Brexit, el Regne Unit i Irlanda directament han eliminat l’IVA dels productes menstruals; a França és del 5%; a Alemanya, del 7%: i a Portugal, del 6%. Itàlia, en canvi, es troba en la mateixa situació que Espanya, amb un 10%. En tots els casos, les rebaixes han estat fruit de lluites de les dones per acabar amb l’anomenada “taxa rosa”, que fa que les dones paguin més pel simple fet de ser-ho.