A banda de les seves paraules sobre Catalunya i el procés i la seva crida a entrar en “processos de diàleg i reconciliació” en una entrevista a la COPE el setembre del 2021, hi ha un episodi que relaciona estretament el papa Francesc, que ha mort avui als 88 anys, amb Catalunya. Ens hem de remuntar a l’octubre del 2023, durant la benedicció de la imatge de la Moreneta que es venera a la catedral de Girona. Es va fer al Pati de Sant Damas del Palau Apostòlic durant l’audiència als participants en el pelegrinatge a Roma de la confraria de la Verge de Montserrat, amb motiu dels 800 anys de la seva fundació. El pontífex va saludar-los en català amb un “bon dia a tots” i els va condecorar amb la Rosa d’Or abans que l’Escolania de Montserrat interpretés el Virolai. Tot seguit, quan anava a prendre la paraula, el papa Francesc va preguntar per la llengua en la qual estava escrit el text que havia de llegir i va comprovar que era en castellà. “Déu de la tendresa, en castellà, sí”, li va respondre l’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella. I això va aixecar la sorpresa del pontífex: “No ha de ser en català?”, li va preguntar. El cardenal li va replicar que no i el papa va continuar l’oració en castellà. El vídeo de la seqüència el va compartir l’Abadia de Montserrat a Facebook.
🔴 Mor el papa Francesc, DIRECTE | Reaccions i última hora del Vaticà
📝 Mor el papa Francesc, l’argentí que va portar el canvi a l’Església
Posteriorment, l’Abadia de Montserrat va matisar a ElNacional.cat que van enviar el text del papa en castellà per ordre del Vaticà. Fonts de monestir van assenyalar a aquest mitjà que el text de la benedicció de la imatge de la Verge va ser “preparat per l’Abadia Montserrat en llengua castellana d’acord amb les indicacions que s’havien rebut des de la Casa Pontifícia, entitat de la Santa Seu encarregada d’organitzar l’audiència”. És a dir, havia sigut el Vaticà qui havia demanat que el papa Francesc beneís la Moreneta en castellà.
Per la seva banda, Joan Josep Omella va sortir al pas de la polèmica en una entrevista a El Món a RAC1. “Aquest embolic m’ha deixat sorprès”, va reconèixer. I va negar que el papa demanés fer la benedicció en català: “Al contrari. Si hagués estat en català, a més, hauria tingut problemes per pronunciar-ho”. “Quan el Papa entra i va directe a fer la benedicció, em pregunta si és en català o en castellà. Jo miro i veig que el paper està en castellà i l’hi dic”, va relatar. Així mateix, va indicar que el text que havia de llegir el pontífex no va passar per les seves mans: “Això ho han preparat els monjos de Montserrat, que són els que envien els textos a la secretaria d’Estat, i ho van fer en castellà. Entenc que perquè el papa no sap parlar català. Això no passa per l’Arquebisbat”, va afegir.
El dia que el papa Francesc va parlar sobre Catalunya i va demanar “processos de diàleg i reconciliació”
L’altre capítol que vincula el papa Francesc amb Catalunya data del setembre del 2021. Va ser en una entrevista a Herrera en COPE en la qual Carlos Herrera li va preguntar directament pel procés independentista i per la relació entre Catalunya i Espanya. “El més clau en qualsevol país que té aquest tipus de problemes és preguntar-me si s’han reconciliat amb la mateixa història. Jo no sé si Espanya està totalment reconciliada amb la seva pròpia història, sobretot la història del segle passat. I si no ho està, crec que ha de fer un pas de reconciliació amb la mateixa història”, va contestar el papa Francesc. I va subratllar que això “no vol dir claudicar de les postures pròpies”, sinó “entrar en processos de diàleg i de reconciliació” i “fugir de les ideologies”, que “destrueixen” i “impedeixen qualsevol procés de reconciliació”.