Facebook, Instagram i WhatsApp (totes elles són propietat de Facebook) van romandre fora de servei durant més de sis hores aquest dilluns arreu del món. Es tracta de la caiguda de funcionament de les tres aplicacions que més durada ha tingut fins al moment. Davant d'aquesta situació, els usuaris van recórrer a diverses alternatives per poder comunicar-se amb els seus contactes: trucades, altres aplicacions de missatgeria o fins i tot els SMS.

De fet, segons dades de Vodafone, els SMS es van disparar al llarg de la tarda i la nit d'aquest dilluns en un 148%. Aquesta dada es compara amb l'ús d'aquesta opció en relació amb l'anterior dilluns. Paral·lelament, la companyia informa que van registrar un increment del 40% de les trucades.

Auge de les trucades

Les dades de Vodafone també són extrapolables a altres empreses de telecomunicacions. Telefónica ha presentat dades que reflecteixen un augment de les trucades d'un 26%, mentre que el trànsit de dades va caure de mitjana un 15%. A Orange, xifren un creixement de les trucades de veu de fins al 120% entre les 19:15 i les 19:30 hores, moment en què es va produir el moment àlgid. La mitjana es va quedar en un 55% en comparació amb el dilluns 27 de setembre.

Orange també ha mostrat estadístiques relatives als SMS, amb un ús 14 vegades superior a l'anterior dilluns entre les 22:40 i les 22:45 hores, mentre que, durant tot el període en què WhatsApp, Facebook i Instagram van estar fora de servei, l'increment va ser de 8 vegades.

Per la seva banda, MásMóvil va presentar un auge del 90% en el cas de les trucades i de fins a un 110% en referència als SMS.

Twitter i Netflix arrasen

Vodafone també ha concretat les aplicacions que van presentar un major trànsit de dades mòbils. En el camp de les xarxes socials, el protagonisme se'l va quedar Twitter, que va presentar xifres que duplicaven l'ús del dia anterior. Sobre l'app audiovisual que més èxit va tenir durant la caiguda de les tres apps de Facebook, Netflix va tenir un increment del 23% del seu ús, en tant que TikTok el va tenir del 14%.

Respecte a les possibilitats per intercanviar missatges o per poder fer videotrucades, Skype va experimentar un increment del seu ús del 210%, Telegram també va pujar en un 190%, mentre que el creixement d'apps com Snapchat o WeChat van ser més tímids, d'un 30%.

La caiguda de Facebook, WhatsApp i Instagram també va tenir altres efectes. Les accions de Facebook, que és la companyia titular de les tres aplicacions, va caure quasi un 5% a la borsa. Segons xifres de Forbes, Mark Zuckerberg, propietari de Facebook, hauria perdut uns 5.900 milions de dòlars.

 

Imatge principal: Una persona utilitza el seu telèfon mòbil. Pixabay.