El síndic de greuges, Rafel Ribó, ha passat comptes de la seva actuació sobre el cas de l’IES El Palau, l’institut de Sant Andreu de la Barca on presumptament un grup de professors ―n’hi ha quatre d’acusats per un delicte d’odi― van assenyalar fills de guàrdies civils l’endemà de l’1-O. Ribó ha defensat que el seu objectiu, i també el del govern espanyol, va ser el de rebaixar la tensió. Ha revelat que va rebre una trucada de la Moncloa "compartint la preocupació" per la deriva “penal i judicial” que havia agafat un cas que s’havia de “resoldre a l’escola”.

Ribó ha explicat que va fer dues peticions. D'una banda, una reunió amb la Moncloa ―que no hi ha hagut temps de produir-se― i de l'altra, que els secretaris d'Estat d’Educació i d’Interior que s'havien de reunir amb les famílies dels guàrdies civils es trobessin també amb el consell escolar. Tot i que la reunió no es va produir, sí que va aconseguir que la trobada a la delegació del govern espanyol amb les famílies dels nens assenyalats fos de baix nivell i de màxima discreció. 

En la seva intervenció davant la comissió parlamentària, Ribó ha recordat que fa menys d'un mes, el 14 de juny, la Sindicatura de Greuges, el conseller d'Educació Josep Bargalló, el consell escolar i quatre famílies afectades es van reunir per intentar trobar una solució al conflicte. Totes les parts van acordar que l'interès del menor estava per damunt de tot, que s'havia de permetre la llibertat d'expressió i les famílies guàrdies civils es van avenir a buscar una solució positiva que beneficiés a tot l'alumnat.

Davant d'aquesta explicació Ribó s'ha preguntat si cal insistir amb el tema de Sant Andreu de la Barca. "S'ha de continuar debatent sobre aquesta temàtica", ha etzibat al grup de Ciutadans que és qui ha fet la petició de compareixença. Des de la formació taronja li han contestat que no donen "credibilitat" a l'informe.

Els problemes de l'escola es tracten en l'àmbit escolar

Ribó ha posat èmfasi en el fet que cal evitar la judicialització dels conflictes que es produeixen a l'escola i ha recordat que hi ha mecanismes, tant als centres com al Departament d'Ensenyament, per presentar denúncies administratives. En aquest sentit ha recordat que cap de les famílies afectades va esgotar aquestes vies.

Ciutadans ha acusat Ribó de repetir "com un mantra" la no judicialització dels problemes escolars i l'ha acusat de defensar el pensament únic del separatisme.

Ribó defensa que no hi ha adoctrinament

En la comissió sobre el tractament de l'1-O a les escoles, el síndic ha exposat el que ja va presentar fa uns dies als mitjans de comunicació, que l'educació "va més enllà de la pura transmissió de coneixement", que no pot estar "aïllada de l'entorn de l'alumnat", que s'han de poder "expressar totes les opinions" i que un dels objectius de l'escola és "el pensament crític". 

També ha denunciat que hi ha "por" entre els mestres "P-O-R", ha dit, i que són lamentables les xifres de docents que demanen trasllat de centre i la "raó" per la qual ho demanen. 

Des de Ciutadans han acusat Ribó de "blanquejament de la realitat", perquè tot i remarcar que no tots els centres adoctrinen ni tots els alumnes són adoctrinats, "aquesta situació sí que es produeix". El diputat Manel Rodríguez li ha recomanat que canviï el nom de l'informe pel de "Blanquejament d'alguns casos gravíssims d'adoctrinament a les escoles catalanes", en lloc de "El pluralisme a les escoles de Catalunya com a garantia del no adoctrinament".

La resta de partits polítics presents a la comissió, PSC, ERC, CUP, Junts per Catalunya i En Comú Podem han avalat la feina del síndic.