Els sis agents de l’ARRO dels Mossos d’Esquadra de la regió policial central que aquest dilluns han estat condemnats a un any de presó i sis mesos d’inhabilitació per haver agredit i vexat un noi negre a Sant Feliu Sasserra, al Bages, no tornaran a vestir l’uniforme dels Mossos d’Esquadra. La sentència que s’ha dictat aquest dilluns, de conformitat entre les parts, els hi retira la condició de funcionaris i, a més, durant sis mesos, estan inhabilitats

Quedaran fora del cos

Quan la sentència sigui comunicada a la Direcció General d’Interior (DGP), seran expulsats del cos. Amb tot, però, en compliment de la sentència judicial i no dels sis expedients disciplinaris que es van obrir en el seu moment i que ara, després de la sentència, i l’expulsió dels sis agents del cos, quedaran arxivats i no haurà de ser la Divisió d’Afers Interns (DAI) ni el mateix director qui en promogui l’expulsió del cos, segons la interpretació que fa Interior de la sentència.

Tenint en compte que perdran la condició de funcionari i que estaran inhabilitats durant sis mesos, quan aquest període s’acabi, i tenint en compte que no hauran d’entrar a la presó —el jutge ha signat una suspensió de pena, amb uns condicionants—, sí que podran tornar-se a presentar a unes oposicions. El que està clar, però, és que després de la sentència d’aquest dilluns, que si bé ha estat la mínima a la qual podien ser condemnats, aquests sis agents de l’ARRO ja no tornaran a dur l’escut de la policia catalana. Amb tot, però, els condemnats i expulsats sí que podran encara recórrer contra la decisió administrativa d'Interior al tribunal contenciós.

Han acceptat els fets i un pacte

Els sis agents dels Mossos d'Esquadra acusats d'una agressió racista contra un jove negre al Bages, l'any 2019, han reconegut els fets durant el judici que s'ha celebrat aquest dilluns a l'Audiència de Barcelona. Tot i això, evitaran entrar a la presó perquè l'acusació particular, fiscalia i defensa han arribat a un acord per rebaixar-los les penes, que eren d'entre quatre i sis anys de presó. 

Finalment, se'ls ha rebaixat a un any de presó que podran evitar a canvi de participar en un programa d'igualtat de tracte i no discriminació. També hauran d'indemnitzar la víctima amb 80.000 euros i no s'hi podran acostar a menys de 500 metres durant 4 anys. La jutgessa també els hi ha imposat sis mesos d'inhabilitació i una multa de 300 euros.

Els fets es remunten al 2019 i van passar a Sant Feliu Sasserra, al Bages, durant un desnonament en el qual van detenir el jove. La víctima va poder gravar com el colpejaven, l'insultaven i el menystenien pel seu color de pell. La víctima d’aquestes agressions que s’han condemnat avui té diversos antecedents i ja havia protagonitzat incidents amb els Mossos de la comarca del Bages.