Condemna de conformitat en un cas greu de racisme a la policia catalana. Sis agents dels Mossos d’Esquadra han acceptat una condemna d’un any de presó i 6 mesos d’inhabilitació a càrrec professional en admetre que van cometre una agressió racista a un jove, Wubi, a qui van pegar i cridar "negre de merda", en la seva detenció a Sant Feliu Sasserra (Bages), el gener de 2019.  El fiscal i l’acusació particular del jove, exercida per SOS Racisme, han acceptat rebaixar-los la petició inicial de 3 anys i mig de presó, en aplicar-los l’atenuant molt qualificada de reparació del dany en haver consignat solidàriament uns 30.000 euros dels 80.000 euros, quantitat total amb la qual indemnitzaran el jove.

El fiscal a més, ha demanat que tots sis agents facin un curs de no discriminació, dels que fa la Generalitat per a condemnats per delictes amb agreujant racista o d’odi. La secció 21 de l’Audiència de Barcelona ha dictat la sentència de conformitat, aquest dilluns, després de dues hores de negociacions, i també  la suspensió d’entrada a presó dels sis agents. Els sis agents han estat condemnats per un delicte contra la integritat moral amb l'agreujant de racisme, menys un d'ells, i d'un delicte lleu de lesions, pel qual són condemnats a pagar 300 euros. En acabar la vista, una persona del públic, del col·lectiu de regularització de persones estrangeres, ha cridat "mercenaris i poca vergonya". En fer-se públic el cas, els agents van ser apartats de la unitat dels antiavalots del Bages.

"Mono" i "Kunta", els insults amb cops

Els fets van passar el 10 de gener de 2019, quan el caporal i els agents, de l’Àrea Regional de Recursos (ARRO) de la regió policial central van rebre un requeriment judicial per actuar en un delicte lleu d’ocupació en una fàbrica abandonada al carrer Manresa, de Sant Feliu Sasserra. Allà van trobar el jove, Wubi, i —segons el fiscal, Ramon Menac— “de comú acord, amb ànim de menyscabar la seva integritat física i moral, amb profund refús vers el color de la seva pell, el van empentar, va caure a terra i li van propinar de nou diverses puntades de peu a l’alçada de les costelles i lumbars, A més, un agent el va agafar del cap i el van picar contra el terra en diverses ocasions”. El noi va escapar i un dels agents va disparar un tret a l'aire, i després el jove va tornar amb els policies.

En l’escrit de l'acusació, el fiscal també reprodueix els insults que li van dir mentre el detenien. “Tu ets un mono, això és el que ets”, “ets xusma de merda”, “Kunta, tens plantació de maria?”, són algunes frases que li van dir mentre el detenien. El noi va demanar que no li peguessin més. 

En acabar la vista, l'advocada de SOS Racisme, Lorena Antón, ha declarat que han arribat a un acord perquè la víctima volia tancar aquest cas, després del llarg procediment judicial i el patiment viscut.