Es comença a definir com serà el moment més important de l'any pels estudiants de segon de Batxillerat: les proves d'accés a la universitat. Per segon any consecutiu, la selectivitat se celebrarà en pandèmia i, també per segon any consecutiu, caldrà aplicar mesures de seguretat per evitar contagis per coronavirus. 

Amb aquesta intenció, la Comissió de Salut Pública, on estan representades totes les comunitats i el ministeri de Sanitat, ha aprovat l'actualització de les mesures de prevenció davant de la Covid-19 per a la Selectivitat i altres proves similars. Un document recull mesures generals de prevenció de la transmissió, i mesures específiques per a l'organització de la prova i la protecció de la salut de l'alumnat, professorat i personal treballador.

Mans, distància i mascareta

Entre altres, caldrà que els alumnes mantinguin la distància de seguretat d'1,5 metres, es rentin les mans de manera freqüent i utilitzin la mascareta en tot moment, excepte en les excepcions detallades. A més, remarca que està prohibit retirar-la per "tossir i esternudar" i que, en cas de fer-ho, caldrà que la persona es tapi el nas i la boca amb un mocador, el qual haurà de llançar directament a la paperera "realitzant la higiene de mans posterior", o la part interna del colze "per no contaminar les mans".

No es permetrà l'accés a les proves a persones amb signes compatibles amb la Covid-19. I, òbviament, tampoc a les persones en quarantena per un contacte estret i positius asimptomàtics. A banda, en l'apartat de les mesures per a l'organització de la prova s'indica que "en situació de transmissió comunitària no controlada les administracions competents i les autoritats de Salut Pública indicaran de manera coordinada si són necessàries o no mesures addicionals o postergació dels exàmens".

Més seus al territori

El document també detalla que són necessàries mesures per evitar aglomeracions i desplaçaments innecessaris: des d'escalonar les entrades i sortides, fins a establir més seus per fer els exàmens, passant per indicar els recorreguts d'entrada i sortida dins els centres i evitar que es facin grupets a les zones exteriors. Pel que fa al dia de l'examen, es demana obrir amb abans per ventilar amb, com a mínim, 15 minuts d'antelació i mantenir, sempre que sigui possible, finestres i portes obertes en tot moment.

Els alumnes amb patologies susceptibles a la Covid-19 hauran de seguir les indicacions dels seus professionals sanitaris de referència respecte a les mesures de prevenció més adequades. Els professors amb el mateix problema podran acudir al seu centre de treball si la seva condició clínica està controlada i ho permet.

Si una persona comencés a tenir símptomes de coronavirus durant els exàmens haurà d'informar a la persona responsable de Covid-19 de centre. En aquest cas, se li donarà una mascareta quirúrgica, si no la portés prèviament, i se li indicarà que retorni al seu domicili, evitant contactes estrets, per iniciar mesures d'aïllament. Si per qualsevol motiu calgués atendre-la, se la conduirà a un espai separat d'ús individual i el personal que l'avaluï portarà una FFP2 sense vàlvula.

 

 

Imatge principal, proves d'accés a la universitat durant el 2020 / ACN