Les autoritats sanitàries dels Estats Units han presentat, aquest dimarts, una guia sobre la desescalada on els estatunidencs amb les dues dosis de la vacuna podran deixar de portar la mascareta a l'aire lliure, amb l'excepció de recintes amb molta gent.

"Hi ha moltes situacions en què la gent completament vacunada no necessita dur mascareta, particularment si estan a l'aire lliure", ha explicat la directora del Centre de Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units (CDC, en les seves sigles en anglès), Rochelle Walensky, en una roda de premsa a la Casa Blanca.

Mascaretes fora

La guia publicada diu que l'ús de la mascareta no és imprescindible en caminar, córrer o anar en bicicleta en solitari, o amb membres de la mateixa bombolla de convivència, estiguin vacunats o no. A més, descarta l'ús de la mascareta en reunions a l'aire lliure entre persones amb una pauta completa de vacunació.

Segons les recomanacions de la CDC les persones que s'han vacunat han d'usar mascareta en les reunions a l'aire lliure que incloguin persones no vacunades. També han de seguir portant mascareta en els restaurants a l'aire lliure. En canvi, les persones amb una pauta completa de vacunació ja no necessitarien fer-ne ús en aquestes situacions.

Mascaretes en espais molt concorreguts

Tot i això, segons les autoritats sanitàries, precisen que els vacunats i els no vacunats han de seguir usant mascareta en espais molt multitudinaris, encara que siguin a l'aire lliure, com per exemple concerts, esdeveniments esportius o grans reunions.

També l'Agència estatunidenca continua recomanant en la seva guia d'ús de la mascareta en llocs públics tancats, com restaurants, centres comercials, museus, cinemes i teatres.

Ja no hi haurà quarantenes

Finalment, entre les recomanacions, també figura que els estatunidencs amb la pauta completa que viuen amb altres persones o treballen envoltats de companys ja no han de fer una quarantena de catorze dies si han tingut un contacte estret amb algun contagiat. Sí que hauran de sotmetre's a una prova diagnòstica de la COVID-19, fins i tot si no mostren símptomes. Més de 140,9 milions de persones han rebut la primera dosi de la vacuna contra la COVID-19 als Estats Units, mentre que més de 95,8 milions han estat inoculats també amb la segona.

Els Estats Units, el país més colpejat per la pandèmia del món, ha comptabilitzat fins al moment més de 32,2 milions de contagis, incloses més de 572.000 víctimes mortals a causa de la malaltia.

Imatge principal: Mascaretes a Washington. - EFE