Poca substància, sobretot per Catalunya, va deixar la cimera entre els presidents d’Espanya i de França aquest dijous a Barcelona. Ni la reobertura dels passos fronterers entre els dos països, a la zona del Pirineu, es va poder pactar des d’Espanya amb el president Macron. La visita de dos presidents de govern amb una delegació de primer nivell amb ministres i unes protestes convocades pel moviment independentista van obligar als Mossos d’Esquadra a desplegar un important operatiu policial que es va allargar durant hores i que, malgrat un parell de moments de tensió, va anar bé i els dos presidents i les seves comitives, van poder arribar sense problema als diversos punts que l’agenda preveia. A última hora del vespre, quan els tres avions Falcon de l’Exèrcit de l’Aire de França van enlairar-se de l’aeroport del Prat es va cloure un dispositiu que va activar fins a dotze unitats del cos. El president espanyol Pedro Sánchez, després de reunir-se amb el líder del PSC, Salvador Illa, en una cafeteria del centre de la ciutat de Barcelona, va també traslladar-se al Prat i volar cap a Madrid, sense incidents. 

L’operatiu d’aquest dijous, que va ser seguit pels caps de la policia catalana i comandaments de les policies espanyoles, des de la comissaria de Sant Martí, que es va convertir durant tot el dia en un Centre de Coordinació (CECOR), es va tancar sense incidents greus, més enllà dels cops de porra de la Brigada Mòbil (Brimo) quan els manifestants volien avançar per ronda de Sant Pere, a plaça de Catalunya, en direcció a Via Laietana. El dispositiu de seguretat dissenyat pels Mossos i dirigit per la comissaria en cap de la regió de Barcelona, Marta Fernández, va deixar alguns detalls que fins ara no s’han conegut, i que ha pogut descobrir ElNacional.cat. Els motius per evitar que la marxa baixés per Via Laietana i el primer cop que el Grup Especial d’Intervenció (GEI) anava embarcat en un helicòpter per si feia falta actuar.

L’helicòpter del GEI: mai vist fins ara

La implicació de totes les unitats operatives del cos en el dispositiu de seguretat de la Cimera de Barcelona va deixar imatges que fins ara no s’havien vist mai. L’Àrea Central de Mitjans Aeri (ACMA) dels Mossos van desplegar la seva Unitat de Drons i també, per primer cop, van tenir sobre l’aire de Barcelona tres aparells volant de manera simultània. Dos dels helicòpters s’encarregaven del seguiment de les comitives oficials i de les manifestacions convocades a la ciutat. El tercer, i segons ha pogut saber ElNacional.cat, es va fer servir per a una cosa que mai fins ara s’havia fet. L’adquisició de nous aparells permet a la policia catalana helitransportar a agents i ahir va ser el primer cop que els Mossos van sumar a l’operatiu, des de l’aire, el GEI, el Grup Especial d’Intervenció. 

Aquest grup, especialitzat en la resolució de conflictes d’alt risc, és a dir, quan hi ha ús d’armes o atemptats terroristes, normalment estan ubicats a reacció en les zones crítiques, i fins i tot es traslladen amb la comitiva per si hi ha qualsevol atac. Ahir, i durant tota la jornada, operadors del GEI van estar embarcats al tercer helicòpter amb armes llargues. L’objectiu era tenir els agents de la unitat d’èlit de la policia catalana sobre Barcelona per si, en cas d’algun incident greu contra les personalitats, poder actuar des de l’aire o arribar ràpidament al punt necessari. Tot i que no es va haver d’activar el recurs, fonts de la policia catalana ho valoren molt positivament i asseguren que dona molta més operativitat a tot el dispositiu i també concretament als integrants del GEI.

No baixar per Via Laietana

L’únic moment de tensió important es va viure al migdia, a plaça de Catalunya. Una marxa d’unes 2.500 persones va avançar per Gran Via des de plaça d’Espanya fins davant del consolat francès, a tocar de la plaça de Catalunya. Després, la manifestació es va marcar com a objectiu la plaça de Sant Jaume i hi volien accedir per Via Laietana. Els Mossos, per evitar aquesta via, que està en obres i hi havia molt de material que es podia convertir en objectes per llençar contra, per exemple, la comissaria de la Policia Nacional, i també evitar tenir gent a la zona propera al Museu Picasso, on estava prevista la visita dels dos presidents, van decidir frenar la marxa a la ronda de Sant Pere. Va ser allà on els manifestants van aconseguir trencar el cordó policial i es van viure moments de tensió, amb cops de defensa per part d’agents de la Brigada Mòbil. Tres o quatre persones van resultar ferides, com també el vicepresident de l’Assemblea, Jordi Pessarodona. La manifestació va seguir fins a Sant Jaume per Portal de l’Àngel, amb els Mossos tallant el pas a tots els carrers que donaven direcció Besòs per evitar la incursió a la zona de Via Laietana. Davant de la Generalitat la manifestació es va dissoldre sense incidents.

 

Abans d’aquest moment, però, la concentració es va celebrar sense cap incident greu. Tal com havia previst la Comissaria General d’Informació, la concentració va aplegar entre unes 6.000 i 8.000 persones, la majoria gent d’edat avançada i tot i que es va xiular, en cap moment es van viure moment de violència o d’hostilitat contra la línia policial, que estava situada en paral·lel a les quatre columnes de Puig i Cadafalch, a la Font Màgica. La visita de Sánchez i Macron al Museu Picasso, al Born, va transcórrer també sense cap incident.