La manifestació unitària contra la cimera hispanofrancesa no ha acabat a la Font Màgica de Montjuïc. Els Comitès de Defensa de la República (CDR) havien fet una crida per estendre la protesta fins al consolat francès, situat a la ronda de la Universitat. Diverses entitats que havien format part de la convocatòria d'aquest matí també han decidit adherir-se i sumar-se a aquesta convocatòria dels CDR, i a partir de les 11:30 hores han iniciat el recorregut fins a la seu diplomàtica. Prop de 2.500 persones han creuat la Gran Via de les Corts Catalanes fins a arribar a la plaça de la Universitat —fet que ha obligat les autoritats a tallar la circulació— i, allà, ja s'han traslladat al consolat de França.

🔴 Manifestació del 19 de gener a Barcelona, DIRECTE | Protesta contra la cimera hispanofrancesa

 

En aquest punt, la xiulada que s'ha viscut durant l'arribada de Pedro Sánchez i Emmanuel Macron al MNAC s'ha reproduït al consolat francès, entre proclames d'"Els carrers seran sempre nostres", "1-O, ni oblit ni perdó", "ni Sánchez ni Macron, Puigdemont" o "ni França ni Espanya, Països Catalans". Els manifestants han volgut enfilar Ronda Sant Pere des de plaça Catalunya per anar fins a plaça Urquinaona i seguir amb la protesta. Aleshores, ha aflorat la tensió perquè una línia policial d'antiavalots els ho ha intentat impedir, perquè inicialment sí que havien trencat la línia. Hi ha hagut cops de porra i una de les persones que ha rebut i caigut a terra ha estat el vicepresident de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Pesarrodona. Aquests són vídeos del moment en què els manifestants han intentat traspassar el cordó policial:

mossos tensió cimera hispanofrancesa foto carlos baglietto
El moment en què Jordi Pessarrodona ha caigut al terra fruit de la tensió que s'ha viscut a Ronda Sant Pere / Foto: Carlos Baglietto.

Els manifestants porten la protesta fins a plaça Sant Jaume

La concentració, doncs, ha hagut de seguir el seu recorregut pel Portal de l'Àngel i els Mossos han cobert totes les entrades en direcció a Via Laietana, com també quan s'han acostat cap a la Catedral de Barcelona. Els concentrats s'han aplegat fins a la plaça Sant Jaume, davant del Palau de la Generalitat, on han cridat "Govern dimissió". En aquest punt, la manifestació ja comptava amb menys participació, vora del miler de persones. La policia ha seguit cobrint totes les possibles vies per dirigir-se cap a Via Laietana i el Museu Picasso, on Emmanuel Macron farà una visita a les 16 hores.

 

Tot i que les manifestacions han discorregut en un ambient tranquil, l'exvicepresident del Parlament, Josep Costa, també ha denunciat que un agent dels Mossos l'ha agredit amb una porra extensible mentre participava a la concentració a la Font Màgica de Montjuïc. En una piulada, Costa s'ha dirigit directament al conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, situant-lo com a "responsable" que l'agent que l'ha agredit "sigui degudament sancionat i respongui personalment de l'agressió gratuïta que m'ha provocat lesions a les dues mans". "El CAP ja ha notificat els fets al jutjat i ara hi vaig per posar una denúncia", ha explicat.