Els Mossos d’Esquadra tenen llest per a aquest dijous un dispositiu de seguretat per protegir la cimera que reunirà a Barcelona el president de la República francesa, Emmanuel Macron, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb la visita fugaç com a “amfitrió” del president català, Pere Aragonès. El dispositiu serà similar al de la cimera Euromediterrània que va acollir la capital de Catalunya durant dos dies el novembre de 2005, que va activar uns 4.000 agents del cos. En la línia d’aquell dispositiu, adaptat als nous temps i a les noves unitats que han anat incorporant els Mossos en aquest temps, el desplegament d’aquest dijous a la ciutat de Barcelona activarà fins a dotze unitats del cos.

🔴 Manifestació del 19 de gener a Barcelona, DIRECTE | Protesta contra la cimera hispanofrancesa
 

Més enllà dels efectius del servei ordinari de Seguretat Ciutadana, també s’han reforçat els serveis d’ordre públic, amb Brigada Mòbil i ARRO, i s’han activat, sobretot a la zona zero, a la zona d’influència del MNAC i també dels centres de premsa i on seran els dos presidents i el seu equip, la unitat canina i la unitat de subsòl. Des de l’aire els Mossos tindran imatges en directe de la Unitat de Drons i també de l’helicòpter policial, que seguirà les comitives i les càpsules de seguretat de les dues delegacions des de la seva arribada a l’aeroport del Prat. Al Prat s’ha reforçat també el servei de l'Àrea Seguretat Aeroportuària i Trànsit, que són els encarregats de donar seguretat als combois dels vehicles oficials, en una segona esfera. La primera l'assumeixen els equips de seguretat propis de Sánchez i Macron, de les respectives policies espanyoles i franceses. A més, com també és habitual en la visita de representats polítics de primer nivell a Catalunya, s’ha activat en zones crítiques, i a reacció, equips del Grup Especial d’Intervenció (GEI). També s'han reforçat la presència d'agents de paisà de les unitats Fura de la ciutat i també els especialistes en Informació.

Protestes amb molta gent però pacífiques, segons els Mossos

De cara a la cimera hispanofrancesa, els Mossos, que són els que lideren tot l’operatiu policial, coordinat per la comissaria Marta Fernández, cap de la regió de Barcelona, pateixen per dues coses. La primera, el nivell d’alerta terrorista, 4 sobre 5, que segueix vigent a Catalunya i a la resta d’Europa, tot i el debilitament dels actors d’aquesta amenaça global. L’altra, les concentracions contràries a la cimera, que protagonitzaran els partits independentistes i la societat civil, que tenen previstes diverses convocatòries durant tot el dia, sobretot, a la zona de l’avinguda de Maria Cristina, on s’ha convocat, des de primera hora, una manifestació unitària que té l’aval també d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana. Els informes fets per la Comissaria General d’Informació no han detectat, a hores d’ara, que les concentracions puguin ser violentes o molt hostils, si bé sí que constaten, segons ha pogut saber ElNacional.cat, que hi haurà una important concentració de persones. A més de la concentració als peus de Montjuïc, també s’han detectat concentracions en altres punts de la ciutat, com al consolat francès a la ciutat, i altres possibles accions sorpresa, que no fan patir, ara per ara, la policia catalana

Un CECOR per seguir la cimera

Per seguir l’evolució de la jornada, des de primera hora del matí s’activarà un Centre de Coordinació (CECOR) a la comissaria de Sant Martí amb el cap del cos, el comissari Eduard Sallent, els responsables de les comissaries generals i també la comissaria de Barcelona. En aquest CECOR hi participaran també representants de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, que s’encarreguen de la seguretat dels presidents espanyol i francès. Des de la policia catalana asseguren que tota la cimera serà vigilada en exclusiva pels Mossos d’Esquadra, però que es fa de manera coordinada amb les dues policies espanyoles i també la Guàrdia Urbana de Barcelona, per les possibles afectacions de la circulació que es puguin generar pel trasllat dels dos presidents o de les concentracions. Ara per ara, no està prevista la presència de polítics al CECOR de la comissaria de Sant Martí, segons fonts d’Interior.

Més antiavalots de la Policia Nacional

Tot i que no han estat requerits pels Mossos, la policia espanyola ha ampliat el seu destacament de membres de la Unitat d’Intervenció Policial (UIP). De manera ordinària a Catalunya hi ha sempre dos grups operatius, que durant aquesta setmana s’han reforçat amb tres grups més, amb un total d’uns 120 agents antiavalots de la Policia Nacional. Fonts de la policia catalana asseguren que aquests agents no participaran del control de la manifestació que està prevista contra la cimera Sánchez-Macron i que els comandaments de la policia estatal els han deixat a reacció i reforç de la subdelegació del govern espanyol, al carrer de Mallorca de Barcelona.