Sí però no. El Departament de Salut ha assegurat aquest dimecres que veu amb bons ulls la decisió del govern espanyol de retirar les mascaretes dels interiors. Però considera que el temps d’espera de la Moncloa és massa llarg. En un comunicat, el Govern ha deixat ben clar que es mostra “crític” amb la decisió de no fer desaparèixer el tapaboques fins després de Setmana Santa. “No hi ha cap fonament científic que recolzi el manteniment de les mascaretes als interiors per més temps”, diu el comunicat, a més de recordar que “bona part dels països europeus ja han fet decaure la mesura de la mascareta als interiors”. De fet, el Departament de Josep Maria Argimon deixa clar en aquest text que “la mesura es podria haver posat en marxa fa setmanes”. I apunta que s’hauria d’haver començat “pels centres escolars i de forma gradual per veure’n l’efecte, tal com ha posat de manifest en nombroses ocasions tant la Comisión de Salud Pública com la Interterritorial i com societats científiques reclamen”.

Per altra banda, el comunicat també insisteix que “demorar la decisió només fa que augmentar la menor adherència a la mesura”. Ara bé, el Departament de Salut també deixa ben clar en aquest text que es mostra d’acord en el manteniment de la mascareta “en espais més sensibles com centres sanitaris i sociosanitaris i el transport públic”, tal com ha expressat en la carta tramesa a la Ministra. Aquesta reacció de la Generalitat arriba unes hores després que el govern espanyol hagi proposat a les diverses regions retirar les mascaretes en interiors a partir del 19 d'abril, és a dir, després de Setmana Santa. La decisió podria ser efectiva després de debatre's al Consell de Ministres previst per a dimarts vinent. Aquest fet atendria les demandes de diferents comunitats que haurien demanat abandonar ja la mascareta. 

El Departament de Salut ja havia demanat prèviament per carta al Ministeri de Sanitat que retirés les mascaretes en interiors, mantenint-les en entorns sanitaris i sociosanitaris i també al transport públic. Salut ha dit que en cas que no es tracti la qüestió en aquest consell, demanarà que s'abordi la retirada de les mascaretes en l'entorn escolar en el marc de la Comissió Delegada de la covid del Govern. I és que, en principi, el punt no apareixia a l'ordre del dia de l'esmentat Consell Interterritorial. 

I els experts?

Ara bé, hi ha opinions d’experts que no van en la mateixa direcció. La decisió de retirar la mascareta dels interiors havia estat traslladada pel govern espanyol  a un grup de correu electrònic on hi ha els experts autonòmics de la Ponència d'Alertes, que fa setmanes que treballen en un document per l'eliminació de les mascaretes. Simón hauria demanat si 15 dies era un termini adient per eliminar les mascaretes, però els experts van rebutjar de ple la idea. En aquest sentit, defensaven que desapareguessin després dels dies de festa.