Quan fins i tot els positius en coronavirus, sempre que siguin asimptomàtics, poden fer vida normal extremant les precaucions, l'última gran restricció que hi queda arreu de l'Estat és la mascareta, que es manté als interiors. Una per una han anat caient les mesures que s'havien recuperat durant la sisena onada per intentar frenar l'evolució de la pandèmia, i que han desaparegut un cop la corba ha anat baixant, tot i que les dades de contagis i incidència continuen sent molt altes i ara només s'actualitzen dos cops a la setmana. Ara, sembla que el govern espanyol ha decidit posar fi a la mascareta també els espais interiors, l'última passa endavant que faltava pel retorn a la normalitat, després de setmanes amagant amb fer aquest gest i que no s'ha acabat produint. Amb tot, els experts consideren que encara és massa aviat per retirar-la, especialment veient com la covid manté una tendència creixent a alguns països d'Europa i a zones de la Xina s'ha recuperat el confinament domiciliari. 

A les portes de la Setmana Santa, l'Executiu de Pedro Sánchez espera poder treure l'obligació abans d'aquestes celebracions, però el criteri dels tècnics de Salut Pública és el contrari, ja que reclamen a Sanitat esperar que passi aquest primer període vacacional. Així ho va traslladar Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitaries (CCAES) i una de les cares més visibles durant la primera part de la pandèmia, a un grup de correu electrònic on hi ha els experts autonòmics de la Ponència d'Alertes, que fa setmanes que treballen en un document per l'eliminació de les mascaretes. El popular metge va demanar si 15 dies era un termini adient per eliminar les mascaretes, però els experts van rebutjar de ple la idea. Així, defensen que les mascaretes, si desapareixen, ho hauran de fer després dels dies de festa. 

Xoc amb els experts 

 

Aquesta conversa electrònica, recollida pel diari 20 Minutos,  ha estat vista per la Ponència d'Alertes com una consulta per part de Simón en la que es veu clarament la intenció del govern espanyol d'eliminar les mascaretes abans de dia 14 d'abril, el Dijous Sant. Mentrestant, els experts presentaran la seva proposta tècnica, que encara estan enllestint, però es desentenen d'aquesta decisió. Cal tenir en compte que només poden donar els seus consells i les seves opinions, ja que la decisió final correspon a l'Executiu, i, per tant, es pot veure com una decisió més política que no pas sanitària.  

Aquest dimecres, 6 d'abril, les autonomies i el ministeri es reuniran presencialment en un Consell Interterritorial a Toledo, i el president manxec i amfitrió de l'encontre, Emiliano García Page, ja avançava fa uns dies que la reunió es centrarà en una "nova reglamentació al voltant de la mascareta, que seria com entrar en la fase definitiva o més estable de la pandèmia", sempre que no hi hagi més variants que puguin causar rebrots massius com ha passat amb l'òmicron. 

Votació al Congrés 

Amb tot, fins ara el govern espanyol s'ha limitat a dir que la mascareta caurà aviat. El problema, però, és que d'ençà que Pedro Sánchez va dir per primera vegada que es donaven "les condicions" per retirar aquesta protecció, el 21 de febrer, ha passat un mes llarg i no s'han fet més passes. Ha arribat abans la fi de l'aïllament que no l'eliminació de les mascaretes a interiors. L'última en fer-hi referència ha estat la ministra Carolina Darias, que divendres deia que faltava "un dia menys". 

La setmana passada, les mascaretes ja van ser protagonistes al Congrés, amb la votació d'una moció de Ciutadans per instar l'Executiu a eliminar-les, en línia amb l'evidència científica i el context epidemiològic. Aquesta no és vinculant, però el PSOE va votar-hi a favor i el PP en contra, de la mateixa manera que el PNB. Resulta curiós, ja que autonomies com Madrid, presidides pel Partit Popular, són les que sempre s'han mostrat més en contra de l'obligatorietat. El govern d'Ayuso ja fa setmanes que reclamen que formin part del passat.