Finalment, adeu a les mascaretes? El Ministeri de Sanitat ha proposat a les diferents regions retirar les mascaretes en interiors a partir del 19 d'abril, és a dir, després de Setmana Santa. Ara bé, s'aplicaria amb matisos. Segons sembla, s'hauria de continuar portant al transport públic, espais sanitaris, centres sociosanitaris o en zones de risc per a la salut, com per exemple, zones concorregudes. A l'escola, però, no caldria portar-la. Així ho hauria avançat LaSexta, i la decisió podria ser efectiva després de debatre's al Consell de Ministres previst per a dimarts vinent. Aquest fet atendria les demandes de diferents comunitats que haurien demanat abandonar ja la mascareta. 

Sense anar més lluny, el Departament de Salut ha enviat una carta al Ministeri de Sanitat per reiterar la petició de retirar les mascaretes en interiors, mantenint-les en entorns sanitaris i sociosanitaris i també al transport públic. Salut ha dit que en cas que no es tracti la qüestió en aquest consell, demanarà que s'abordi la retirada de les mascaretes en l'entorn escolar en el marc de la Comissió Delegada de la covid del Govern. I és que, en principi, el punt no apareixia a l'ordre del dia de l'esmentat Consell Interterritorial. 

On s'hauria de continuar posant la mascareta?

Segons la mateixa cadena de televisió, entre els llocs on continuaria sent obligatori l'ús de la mascareta hi ha tots els vehicles de transport públic, els hospitals, els centres de salut i les residències de gent gran. Malgrat que encara està pendent de confirmar la proposta de Sanitat, la petició compleix amb el que demanaven els experts, que era esperar-se a haver superat Setmana Santa per retirar les mascaretes, ja que es podrien produir aglomeracions a diverses ciutats per celebracions religioses. 

Govern espanyol vs. l'opinió dels experts

Aquesta setmana hauria començat moguda i amb un intercanvi d'opinions respecte a l'obligatorietat de mascaretes als interiors. A les portes de la Setmana Santa, l'Executiu de Pedro Sánchez volia treure l'obligació de dur mascareta abans d'aquestes celebracions; tanmateix, el criteri dels tècnics de Salut Pública és el contrari, ja que reclamen a Sanitat esperar que passi aquest primer període vacacional. Així ho va traslladar Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) a un grup de correu electrònic on hi ha els experts autonòmics de la Ponència d'Alertes, que fa setmanes que treballen en un document per l'eliminació de les mascaretes. Simón hauria demanat si 15 dies era un termini adient per eliminar les mascaretes, però els experts van rebutjar de ple la idea. En aquest sentit, defensaven que desapareguessin després dels dies de festa.

 

Imatge principal: una mascareta quirúrgica penja d'un retrovisor d'un cotxe / Unsplash