Els Mossos han ordenat des d’aquest matí reforçar la presència uniformada a les principals esglésies del país amb vigilàncies estàtiques i més patrullatge. L’atac terrorista d’aquest dimecres el vespre a Algesires, on un religiós va ser assassinat per un home marroquí que va cridar a favor d’Al·là, ha fet posar en alerta tota la policia, també a Catalunya. El risc d’atac terrorista, com a la resta d’Europa, segueix 4 sobre 5, i no variarà, tot i l’atac gihadista, però la policia catalana ha incrementat la presència d’agents uniformats a les esglésies per prevenir possibles atacs rèplica que altres terroristes puguin fer per emular l’assaltant d’Algesires. 

Tot i que ja està contemplat en el Pla Operatiu Específic Antiterrorista (POE-A), avui s’ha demanat reforçar la vigilància amb agents uniformats en llocs crítics com podria ser la Catedral de Barcelona, la Sagrada Família i altres esglésies catòliques de Catalunya, com les altres catedrals, com la de Tarragona i Girona, i també altres temples que puguin ser d’interès pels terroristes. Amb el risc actual, els Mossos ja tenien sempre de manera permanent un equip de la Brigada Mòbil amb material balístic al temple de la Sagrada Família per poder repel·lir, si fos necessari, un atac terrorista, però s’ha decidit ampliar aquesta presència, fent-la més visible amb agents de les Unitats de Seguretat Ciutadana (USC) i també les Àrees Regionals de Recursos Operatius (ARRO)

El POE-A també té actius punts estàtics a l’aeroport del Prat, on es fa amb Brimo i ARRO, i també a l’estació de Sants, també a la capital de Catalunya. Els Mossos també mantenen els punts de vigilància en indrets d’interès israelià a Barcelona, com la sinagoga del carrer de Montnegre.

Tancat accès al Museu Picasso Mossos cimera hispanofrancesa Macron Sánchez Barcelona Carlos Baglietto
Imatges dels Mossos d'Esquadra al centre de Barcelona / Foto: Carlos Baglietto

Atac terrorista a Algesires

Aquest reforç arriba l’endemà de l’atac terrorista d’Algesires. L’Audiència Nacional espanyola investiga l’assalt, on va ser assassinat el sagristà d’una parròquia i van ser ferides quatre persones més, com un possible atemptat terrorista amb esglésies com a objectiu, fet que ha fet que els Mossos s’ho prenguin seriosament i reforcin la seva presència en aquest tipus de centres de culte. L’home arrestat després de l’atac a Algesires, que va ferir també tres feligresos i un capellà, no tenia antecedents, però estava en situació irregular a Espanya i pendent de ser expulsat des de l’estiu de 2022.

Que la situació és tensa ho demostra també l’incident d’aquest matinada a Barcelona, on un home magrebí ha assegurat que volia fer saltar pels aires l’Hotel Hilton de la Diagonal. Ha trucat a la recepció de l’hotel, on estava allotjat, i ha dit que tenia dues bombes en una motxilla. Finalment, s’ha pogut accedir a la seva habitació, al número 131, i s’ha confirmat que no hi havia cap risc real. L’home ha estat traslladat a un centre mèdic per emergència psiquiàtrica.