La Iniciativa Popular Salvem Cal Macià engegarà aquest mes una recollida de signatures per reclamar la compra i restauració urgent de la casa de Vallmanya, la masia pairal on Francesc Macià estiuejava amb la seva família i on va celebrar diverses reunions polítiques durant el seu mandat com a president de la Generalitat entre 1931 i 1933. Proposen que sigui l'Ajuntament d'Alcarràs (Segrià), municipi al qual pertany el nucli de Vallmanya, el responsable d'adquirir l'immoble i dur a terme una primera actuació per salvaguardar aquest patrimoni, malgrat que el consistori diu que no ho pot assumir. La casa, un dels últims referents del republicanisme lleidatà que queden, es troba en mal estat de conservació i part de la teulada s'ha esfondrat per la falta de manteniment.

Segons informa l’ACN, la recollida de signatures es farà a través d'una pàgina web i anirà acompanyada d'un manifest que la plataforma està elaborant. A la reclamació perquè l'Ajuntament adquireixi la casa s'hi podran adherir persones individualment, col·lectius, entitats i altres ajuntaments, segons ha explicat l'historiador i membre de Salvem Cal Macià, Marc Macià, que ha remarcat que es tracta d'una "campanya en positiu pensada per salvar el patrimoni". "No volem que ningú se senti exclòs d'això", ha afegit.

El web entrarà en funcionament a partir de la segona quinzena de febrer, passades les eleccions del 14-F. De fet, des de la plataforma han indicat que s'esperaran fins després dels comicis per evitar que aquesta reivindicació "sigui qüestió de confrontació política". "El que ens interessa és que se salvi el patrimoni", afirmen.

De Prats de Molló a Vallmanya

La Iniciativa Popular Salvem Cal Macià es va tornar a "engegar" el desembre passat després de conèixer la notícia que un empresari havia comprat la casa del president Macià a Prats de Molló (Vallespir) i n'havia cedit l'ús a una entitat que s'encarregarà de la rehabilitació i gestió de l'immoble. Aprofitant l'impuls mediàtic, la plataforma va creure que la fórmula que s'havia seguit a Prats de Molló es podria repetir a Vallmanya, malgrat que després de dos mesos admeten que l'opció d'una iniciativa privada "és molt difícil". Per aquest motiu consideren que el "més sensat" és que l'Ajuntament adquireixi la casa, la qual està declarada Bé Cultural d'Interès Local.

A això, s'hi suma el mal estat de conservació de l'immoble, que ja ha perdut part de la teulada i també presenta una esquerda a una de les façanes laterals. "Fins ara no ens havíem adonat que una part de la teulada ja està esfondrada. A una casa que no té teulada li queda poc temps de vida", ha indicat Macià, que argumenta que si una part de l'estructura cedeix, en els propers anys els costos per recuperar l'edifici seran majors. "A totes les institucions els interessa arreglar-ho ara. Són uns desperfectes que poden costar diners però que després poden costar el triple", ha valorat.

Cal Macià / @SalvemCalMacia

Acció de defensa de l'immoble el passat mes de desembre / @SalvemCalMacia

Així doncs, la plataforma considera que el primer pas que cal fer per conservar Cal Macià és que l'Ajuntament d'Alcarràs compri la casa, valorada en uns 120.000 euros, a l'actual propietari, un empresari agrícola. El consistori en canvi, diu que això li suposaria una inversió d'uns 1,5 milions d'euros i que no ho pot assumir en solitari. Per contra, Macià ha insistit que "la urgència d'ara és adquirir la casa i el que costi arreglar la teulada per evitar que s'esfondri l'interior", i que després al llarg del temps ja s'hi anirà invertint amb una part museística. "No cal que es faci tot en un any", explica.

Marc Macià ha assegurat que la casa de Vallmanya és un dels únics referents del republicanisme lleidatà que resten i "l'única casa que queda en peu" de la família del president Macià. Per aquest motiu, defensa, "val la pena" conservar el patrimoni arquitectònic, històric, artístic i memorial que representa. "La memòria vinculada al republicanisme lleidatà ha estat absolutament desfeta", a més d'haver estat "poc reivindicada", ha afirmat Macià.

Un "refugi espiritual" per Macià

La casa de Vallmanya va pertànyer a la família d'Eugènia Lamarca, muller de Francesc Macià. Després de la mort l'any 1897 del pare de l'Eugènia, l'arquitecte lleidatà Agapit Lamarca, el matrimoni comença a passar molts estius a la casa pairal. Unes estades que s'allargarien fins a la mort de Macià l'any 1933, excepte el parèntesi en que va viure exiliat, entre 1923 i 1931.

casa macia vallmanya 2 acn

Detall de la teulada, esfondrada per la manca de manteniment / ACN

Segons l'historiador Marc Macià, la casa es va convertir en un "refugi espiritual" per Macià, ja que era el lloc on anava a "desconnectar" de la vida com a militar i, posteriorment, de la vida com a polític. A més de passar hores amb la família, al camp o llegint, a partir dels anys trenta, quan torna i és president de la Generalitat, la casa també acull reunions polítiques "d'alt nivell" fins la seva mort el 1933.

Amb l'esclat de la Guerra Civil però, la família del president marxa a l'exili i no és fins als anys cinquanta que la seva filla Maria torna a Vallmanya amb la voluntat de recuperar la propietat familiar. Es troba però, que l'Institut Nacional de Colonització fragmenta la finca, que passa d'ocupar unes 3.500 hectàrees a quedar-se amb unes 400. "Transforma totalment la finca i és part de la repressió que el franquisme aplica contra la família Macià", explica l'historiador. Finalment els nets venen la propietat que passa de mans fins a l'actual propietari, un empresari ramader.

 

Imatge principal: La casa de Macià a Vallmanya / ACN