La iniciativa popular Salvem Casa Vallmanya per la salvaguarda i recuperació de Cal Macià a Vallmanya (Alcarràs), ha llançat un crit d'auxili "a institucions, societat i classe política" davant la precària situació de l'antiga casa de la família del president de la Generalitat Francesc Macià

Així doncs, diverses organitzacions com el Centre d'Estudis Comarcals del Segrià (CECS) i el Fons de Documentació de l'Esquerra Independentista a Ponent (FDEPI), s'han concentrat avui a les 11:30 h davant la casa de la família del president per demanar una solució davant "el perill d'ensorrament total de la coberta".

Urgència

La iniciativa ha assegurat via Twitter que "cal actuar amb urgència, preservant-la com el patrimoni arquitectònic i memorístic en clau nacional que és. I cal fer-ho immediatament, cercant vies d'acord i entesa entre administracions, propietat i societat civil deixant enrere desídia i caïnisme partidista de curta volada".

La data triada commemora la mort de Macià, i ha coincidit amb un altre acte en memòria del president a les Borges Blanques (Les Garrigues). 

L'acte s'ha convocat després que l'Ajuntament d'Alcarràs hagi desistit de comprar la casa, ja que no s'ha arribat a cap acord amb el propietari de l'immoble.

Sense acord

Segons el diari Segre.com, les negociacions es van iniciar en el passat mandat sota el govern d'ERC, però ni els republicans ni l’actual aliança de Sempre Alcarràs i JxCat al capdavant del consistori han aconseguit tancar l'acord. 

Davant d’aquesta situació, l’equip de govern ha requerit a l’amo obres per preservar aquest immoble, un element del patrimoni històric declarat bé cultural d’interès local (BCIL). Tal com va corroborar l'alcalde d'Alcarràs, Jordi Janés (JxCat),  "la declaració de BCIL ens permet reclamar al propietari mesures de conservació de l’edifici". 

 

Imatge principal, mobilització a Cal Macià / @SalvemCalMacia

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat