Vil·la Denise, la casa on va residir durant el 1926 Francesc Macià a Prats de Molló (Vallespir, Catalunya del Nord) i on va ser detingut per la Gendarmeria mentre preparava una operació militar per alliberar Catalunya, ha estat comprada per un empresari i cedida a una associació formada per catalans del sud i del nord que s’encarregarà de la rehabilitació i gestió de l’immoble.

Així ho avança ‘El Punt Avui’, que assenyala que l’operació s’ha tancat gràcies a la participació de l’empresari Jaume Aragall, president de la Cambra de Comerç al Vallès Oriental i vinculat a  Eines de País, la plataforma que va dur Joan Canadell a la presidència de la Cambra de Bar­ce­lona. Aragall ha finançat la compra de la finca i n’ha cedit l’ús a l’Associació Casa Macià, creada expressament per a la gestió de l’immoble.

Amb aquesta compra i cessió es tanca la possibilitat que la finca fos venuda a un particular que no tingués gens d'interès en el seu llegat polític o que fins i tot la pogués arribar a enderrocar. Aquest perill es va donar a conèixer el setembre del 2019, quan el digital ‘La Mira’ va avançar que els propietaris havien decidit posar-la a la venda.

Fets de Prats de Molló

Va ser a Vil·la Denise on la tardor del 1926 Macià -aleshores coronel a l’exili- i la direcció d'Estat Català van preparar una invasió que sortiria des de la Catalunya del Nord entrant pel Coll d’Ares i per Sant Llorenç de Cerdans, per ocupar Olot i proclamar-hi la República Catalana i alliberar-la així de l’Espanya dictatorial de Primo de Rivera. Malgrat això, la missió finalment va fracassar perquè un espia de Mussolini, Ricciotti Garibaldi, ho va denunciar a les autoritats espanyoles i Macià i el seu grup van ser detinguts el 4 de novembre de 1926, en el que es va conèixer com ‘els Fets de Prats de Molló’.

Els acusats van ser jutjats a París en un judici de gran ressò internacional on Macià es va declarar l'únic responsable en una declaració basada en els principis d'independència, democràcia i revolució. El coronel català va ser condemnat a sis mesos de presó. Després de la condemna, Macià es va exiliar novament, aquest cop a Bèlgica i Argentina, fins al 1931 que torna a Catalunya i proclama la República.

Després d'aquest episodi, la Vil·la Denise va quedar buida durant uns anys fins que el seu propietari, un notari de Prada (Conflent) i els seus descendents, l’han llogada com a casa d'estiueig. El preu de venda al setembre del 2019 era de 350.000€. La torre té 240 metres quadrats, tres plantes amb soterrani, sis habitacions, un bany, cuina i un jardí amb caseta de fusta i bosc propi. A la planta baixa, al menjador, hi ha la sala on Macià feia servir de despatx per mantenir les reunions del seu Estat Major i al primer pis, el seu dormitori, on el van detenir els gendarmes francesos.

El futur, assegurat

Segons indica ‘El Punt Avui’, la notícia de la possible venda va provocar la reacció d’un seguit de catalans de les dues bandes de la frontera francoespanyola. Sempre segons el mitjà citat, en les gestions per a salvar Vil·la Denise per al catalanisme hi va participar l’historiador i director de l’oficina del president Puigdemont, Josep Lluís Alay. El mateix Puigdemont va avalar l’operació tot assenyalant la seva voluntat de salvaguardar l’immoble com a nexe d’unió entre els catalans del nord i del sud.

alcalde prats de molló tall tsunami jonquera - Mireia Comas

L'alcalde de Prats de Molló presideix l'Associació Casa Macià / Mireia Comas

L’Associació Casa Macià, que a partir d’ara gestionarà la torre, està presidida per l’alcalde de Prats de Molló, Claudi Ferrer, el mateix que ara fa un any es va oferir per fer de mediador entre les forces policials franceses i els membres de Tsunami Democràtic que van bloquejar l’AP-7. També hi figuren com a membres el conseller exiliat Lluís Puig; el president de la Cambra de Comerç, Joan Canadell i l’empresari que ha comprat la casa, Jaume Aragall,  a més d’activistes nord-catalans com Joan-Lluís Lluís, Nicolas Garcia i Hervé Pi.

Ara la intenció és rehabilitar la casa per poder-hi fer activitats museístiques i artístiques i convertir Vil·la Denise en un espai de reflexió i comprensió de l’exili i la lluita dels catalans.

 

Imatge principal: Vil·la Denise, a Prats de Molló / Laforêt