El Gran Recapte 2022 necessita 6.000 voluntaris més per a una edició en format mixt, tal com han comunicat aquest dijous els Bancs dels Aliments. La cosa és que, fins ara, s'han sumat 12.000 persones voluntàries de les 18.000 que calen per afrontar l'edició que se celebrarà del 25 de novembre al 6 de desembre. La novetat d'enguany és que es combinarà la donació de productes d'alimentació amb els donatius monetaris tant al lloc web com a les línies de caixa dels establiments. Entre altres coses, això permetrà que algunes entitats socials rebin del Gran Recapte targetes moneder solidàries per a l'adquisició directa d'aliments per la part dels usuaris.

Les persones interessades a fer voluntariat s'han de registrar al web del Gran Recapte, en un procés molt senzill. D'altra banda, les persones interessades a fer donacions tenen diverses vies per fer-ho. Per una banda, es podran fer donatius mitjançant el lloc web de la campanya entre els dies 25 de novembre i 25 de desembre. Per una altra, als supermercats es durà a terme la recollida física d'aliments amb presència de voluntariat en alguns punts de recollida (els dies 25 i 26 de novembre); a més, es podran fer donatius monetaris a les línies de caixa fins al 6 de desembre. Els mercats i petits comerços també se sumaran al Gran Recapte amb recollides d'aliments o amb una campanya de donacions que es vehicularan mitjançant l'aplicació mòbil o l'adquisició de tiquets que es convertiran en aliments bàsics. Finalment, es podran fer donatius amb Bizum (33596) o els webs de les diferents cadenes de distribució quan es facin la compra en línia.

Els Bancs dels Aliments, al límit 

Com cada any, l'objectiu és mobilitzar la ciutadania perquè hi participi fent voluntariat o fent donacions perquè els Bancs dels Aliments adquireixin i distribueixin aliments per garantir el dret a l'alimentació de les persones en situació de precarietat alimentària. Sobretot, ara que els Bancs dels Aliments es troben en una situació delicada arran de l'actual context d'inflació: el preu dels aliments bàsics s'ha incrementat durant l'any fins a situar la inflació interanual el mes d'agost en un 10,2% a Catalunya. Si ens centrem en la partida d'aliments i begudes no alcohòliques, l'increment de preus és del 13,7%.

Els productes alimentaris que han patit les majors pujades de preus han estat productes bàsics com l'oli de llavors (67%), l'oli d’oliva (11,6%), la llet (19,7%), els ous (19,9%), les farines (33,8%) o els aliments infantils (12,6%). Això ha desajustat el pressupost dels Bancs dels Aliments, que han hagut de readaptar la quantitat d'aliments distribuïts per persona i mes. Cal afegir que la progressiva pèrdua de poder adquisitiu per part de les famílies les aboca a una major inseguretat a l'hora de garantir l'accés a una alimentació saludable. Llavors, el Gran Recapte es presenta com a "essencial" perquè els Bancs dels Aliments omplin el rebost i tinguin assegurada la distribució de productes com la llet, l'oli o les conserves de peix.

Gran Recapte 2022. President del Banc dels Aliments, Lluis Fatjo / ACN
El president del Banc dels Aliments de Barcelona, Lluís Fatjó / ACN

El primer trimestre del 2023, clau

El president del Banc dels Aliments de Barcelona, Lluís Fatjó-Vilas, ha destacat que "en context d’emergència social com l’actual, la solidaritat ciutadana és clau, el Gran Recapte és imprescindible per aconseguir la quantitat d’aliments bàsics necessaris per afrontar el primer trimestre del 2023". "També volem explicar a la ciutadania com el format de donacions econòmiques permeten adquirir aliments d’alt valor nutritiu i la conversió en targetes monetàries que empoderin les persones a triar els aliments que formen part de la seva dieta", ha afegit aquest dijous en una roda de premsa.

La gerent d'Associació Benestar i Desenvolupament (ABD), Àngels Guiteras, ha alertat també sobre "l’actual crisi social sense precedents, que està abocant més llars a la precarietat". "Els efectes de les successives crisis que s’estan encadenant estan cronificant la pobresa, l’exclusió social i les desigualtats. Des de l'ABD observem que la manca d'accés a un habitatge digne està causant un impacte greu i, per a moltes famílies, no s’estan garantint drets bàsics com l'accés a l'energia o el dret a l’alimentació. En aquest sentit, agraïm la col·laboració que tenim del Banc dels Aliments", ha conclòs. El 2021, l'ABD va rebre més de 200.000 quilos d'aliments que els van permetre garantir el dret a una alimentació sana, nutritiva i suficient a més de 3.000 usuaris dels seus programes i serveis.