La Direcció General de Trànsit (DGT) va renovar recentment els períodes de  vigència del carnet de conduir, una mesura que afecta principalment les persones majors de 65 anys, i també ha identificat les malalties que podrien impedir obtenir o renovar el permís per circular amb un vehicle dins de l’Estat, a qualsevol edat. Aquesta nova regulació es pren com a resposta a l’elevada taxa d’accidents viaris, especialment en persones que superen aquesta edat, donat que a Espanya no existeix límit d’edat per continuar conduint, però els carnets s’han de renovar més sovint a partir dels 65 anys i obtenir el certificat mèdic necessari. Amb l’objectiu de limitar al màxim els accidents, la DGT ha fet un llistat amb les malalties o patologies que cal tenir en compte a l’hora de conduir un vehicle. La llista de malalties que es consideren incompatibles amb la conducció recull nou categories de malalties vasculars, cardíaques, psiquiàtriques, neurològiques, endocrines, digestives, respiratòries, oncològiques, cròniques i degeneratives, i es poden donar en edats inferiors als 65 anys.

Proves mèdiques i psicotècniques

Totes les persones que volen renovar el carnet de conduir han d’acreditar que tenen un estat de salut òptim, i per això han de superar un reconeixement mèdic basat en unes proves mèdiques i exàmens psicotècnics, que s’han de realitzar en un Centre de Reconeixement de Conductors homologat. Les proves han de realitzar-se abans que caduqui el permís actual, o s’exposen a una multa de 200 euros. Però en el cas de patir alguna de les patologies que la DGT considera incompatible amb la conducció, en principi no podrien treure’s el carnet de conduir o renovar-lo, a menys que comptin amb un informe mèdic que acreditique són aptes per conduir i, en alguns casos, han de tenir una vigilància especial en la seva evolució mèdica per poder renovar el permís. La llista de malalties es revisa periòdicament per tal de garantir la seguretat a les carreteres i prevenir possibles accidents. 

Certificats mèdics addicionals

Dins d’aquestes categories identificades que requeriran uns informes mèdics favorables, trobem afectacions com les arrítmies cardíaques, els infarts, la presència de marcapassos, pròtesis valvulars o desfibril·ladors automàtics, l'epilèpsia i els accidents isquèmics, com a exemples de patologies vasculars, cardíaques o neurològiques. També hi figuren algunes malalties i les endocrines, com la diabetis insulinodependent, l’hipotiroïdisme i les paratiroides, i malalties respiratòries, com l’apnea del son, la dispnea permanent en repòs o esforç lleu.  Altres causes, com el trasplantament renal i la nefropatia amb diàlisi, també exigeixen un especial seguiment mèdic del conductor. També les crisis i pèrdua de consciència, que poden provocar l’epilèpsia o l’accident isquèmic transitori, també es consideren incompatibles amb la conducció i seran d’especial vigilància.

En el cas de patir dispnea permanent en repòs o esforç lleu, no permet al conductor renovar el permís de conduir, assenyala el document de la DGT. Hi ha algunes malalties psiquiàtriques que impediran conduir cap vehicle, a menys que es tracti d’un trastorn lleu i compti amb un certificat mèdic favorable, com són el trastorn d’ansietat, trastorn de la personalitat, demència, depressió, trastorn de la son, TOC, TDH, trastorn del desenvolupament intel·lectual o dependència de l’alcohol i les drogues. Altres malalties que impedeixen obtenir o renovar el permís de conduir són l’Alzheimer, l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA), el Parkinson, l’artritis reumatoide, l'EPOC (malaltia pulmonar obstructiva crònica) o la distròfia muscular. El document de la DGT també destaca que la influència de certs medicaments pot influir en la capacitat de la conducció, ja que poden generar efectes adversos com la somnolència o marejos.

Periodicitat a partir dels 65 anys

La DGT es basa en estudis que demostren la disminució de les habilitats psicofísiques amb l’edat, i les xifres de sinistralitat —a Europa el 30% de les víctimes mortals pertanyen al grup de més de 65 anys—  per tal d’actualitzar els períodes de vigència del carnet de conduir en els majors de 65 anys, que hauran de renovar-lo cada cinc anys en el cas dels permisos de cotxes, motos i motocicletes (AM, A1, A2, A i B) i llicències de conducció. En el cas dels permisos professionals d’autobusos i camions (C, C1, D, D1, EC, EC1, ED, ED1), la vigència del permís serà de 3 anys.  “A partir dels 65 anys i per assegurar que es manté intacta la capacitat per conduir, es redueix el període de vigència del permís de conduir. El que es pretén així és augmentar la freqüència de les revisions mèdiques i d'aptitud perquè continuar conduint sigui segur per a tothom”, afirma la DGT.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!