Cammarata va ser notícia l'any 2019 per la seva atrevida oferta amb la intenció de pescar nous residents. Poc o molt, tothom ha sentit a parlar de les cases italianes a un euro amb la intenció de repoblar la zona. El cas, però, és que Cammarata va apostar fort i va prometre només una tarifa simbòlica per a aquells que decidissin començar una nova vida al municipi. 

I llavors, va venir el coronavirus. Una pandèmia que ha canviat la nostra manera de relacionar-nos, de com vivim i de les coses que volem o necessitem. I també ha provocat un problema força important a Cammarata. Moltíssima gent va sol·licitar aquest pla amb la intenció de canviar de lloc de residència. Amb l'arribada del coronavirus va quedar tot una mica aturat. 

"Gràcies a la publicitat, vam tenir moltes sol·licituds", deia Giuseppe Mangiapane, alcalde de Cammarata, que va assumir el càrrec l'octubre de l'any passat a la CNN. "Cammarata és una ciutat impressionant, és com la terrassa panoràmica de l'interior de Sicília". I precisament això va atreure tantes persones que van fer la sol·licitud amb l'objectiu de poder contemplar aquestes vistes diàriament a través de les seves finestres.

L'impacte de la pandèmia

Ara bé, la pandèmia va bloquejar el projecte i les il·lusions. Amb l'arribada del coronavirus, també a la regió italiana, la generació més jove del municipi va començar a tornar a casa, segons ressalta la cadena nord-americana. Molta de la gent que vivia a la ciutat va decidir tornar a Cammarata. Una ciutat que havia estat en descens des de feia moltes dècades perquè els joves marxaven a estudiar i ja no hi tornaven. 

Ornella Ancona, de 28 anys, havia decidit estudiar i viatjar. Feia uns cinc anys que vivia al Regne Unit, però el coronavirus va fer que decidís tornar, com a mínim, per un temps. "Cammarata representa la meva llar, les meves arrels i també un lloc amb unes tradicions que no han canviat", explicava a la CNN

patio interior italia unsplash

Pati interior d'una casa a Itàlia / Unsplash

Ancona és una dels 15 millennials de Cammarata que han posat en marxa una nova associació cultural: StreetTo. L'objectiu és donar una nova vida al centre històric de la ciutat, amb carrerons estrets i pujades importants que havien quedat semi abandonats perquè la gent s'ha traslladat a zones més modernes de la ciutat. 

La intenció de reactivar el centre històric passa per l'esquema de cases gratuïtes que es va posar en marxa l'any 2019. El pla, però, funciona una mica diferent. Els voluntaris de l'associació faran petites entrevistes als possibles 'compradors' per veure què és el que estan buscant, plans per construir una nova llar i els explicaran més coses sobre la ciutat i Sicília.  

Cases amb encant (però per reformar)

La intenció, segons detallen, no és crear una ciutat de cases de vacances boniques però deshabitades, sinó construir una comunitat completament nova. D'aquesta manera, els voluntaris oferiran consells perquè els 'compradors' puguin començar una nova vida a la zona i explicar-los quin tipus de negoci funcionaria.

Malgrat tot, les cases necessiten reformes. La majoria al voltant de 60.000 o 80.000 euros. Ara bé, des del grup de voluntaris asseguren que estan buscant també cases que estiguin en un millor estat, tot i que aquestes ja no serien 'gratis'. Una casa d'uns 5.000 euros, ressalta la CNN, podria renovar-se per 24.000 euros.  

 

 

Imatge principal: un balcó en una ciutat de Sicília / Unsplash