Després de l'accident d'un Boeing 737 Max 8 a Etiòpia l'11 de març, que s'ha afegit al que va tenir lloc el 28 d'octubre a Indonèsia, algunes companyies aèries han decidit suspendre els vols d'avions Boeing 737 MAX 8 i 9 per prevenció, ja que hi hauria la possibilitat que hi hagués un defecte de fabricació en aquestes aeronaus. Però què passa si els usuaris ja havien comprat un bitllet per volar amb aquests aparells?

Les companyies aèries han de pagar el menjar, el transport i l'allotjament necessaris per a tots els afectats per les cancel·lacions d'aquests vols, segons ha exposat Facua a través d'un comunicat. Ara bé, com que les cancel·lacions han tingut lloc com a mesura preventiva, les empreses quedat exemptes de pagar les compensacions, que oscil·larien entre els 250 i 600 euros que estableix el reglament europeu.

Els dubtes sobre la fiabilitat dels avions, i a falta de conclusions, han portat l'Agència Europea de Seguretat Aèria (EASA per les seves sigles en anglès) a vetar durant un temps indefinit les operacions amb aquests Boeing 737 MAX 8 i 9 dins el seu espai aeri.

Facua demana a l'Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA) del Ministeri de Foment que supervisi les actuacions de les aerolínies i sancioni les que s'intentin saltar les obligacions d'assistència que estableix el reglament europeu sobre els drets dels passatgers. 

Què haurien de fer les aerolínies?

Les companyies aèries han de reubicar els passatgers en altres vols. Al seu torn, les persones que ja han adquirit un bitllet per avions d'aquestes característiques tenen dret de poder recuperar l'import íntegre i les taxes aeroportuàries si ja no els interessa de volar en una de les dates que els ofereixi la companyia o bé qualsevol altra alternativa.