El sexe vainilla és àmpliament considerat com la forma més bàsica de practicar-lo. Aquesta etiqueta la fan servir membres de la subcultura del BDSM —terme creat per parlar d’un tipus de pràctiques eròtiques consensuades que fa referència al Bondage, Disciplina, Dominació, Submissió, Sadisme i Masoquisme (BDDSSM)—. El sexe vainilla fa referència a les conductes sexuals “normals” i que no inclouen elements de BDSM. En alguns casos, també es fa servir per referir-se de manera pejorativa al "sexe avorrit", segons aquest col·lectiu.

El terme també es va popularitzar amb la saga de Cinquanta ombres d’en Grey. Però d’on ve això de vainilla? Segons sembla, rep aquest nom dels gelats. És a dir, compres un gelat i et quedes amb un gust que ja coneixes, el gelat de vainilla.

Des de la marca de joguines sexuals Platanomelón, asseguren que encara que les novel·les d'E.L. James hagin popularitzat el terme BDSM no té res a veure amb el que passa a la vida real. “L’acord s’estableix entre una persona dominant i la submisa. Totes dues parts saben perfectament amb què es trobaran”. Per tant, no hi ha sorpreses que no se sàpiguen amb antelació. Res a veure, doncs, amb els llibres on l'escriptora britànica introdueix un personatge purità que descobreix aquest món de la mà d'un empresari ric i una barreja d'amor i poder.

En cas que algú es vulgui iniciar en aquesta pràctica, asseguren que qualsevol cosa que es faci en la intimitat de persones adultes i sense fer mal a l’altre té com a objectiu principal passar-ho bé, i remarquen que l’acord ha de ser mutu. Així, posen èmfasi en el fet que les disfresses o gaudir de diferents graus de dolor no implica que fora d’aquest terreny agradi també.

BDSM - unsplash

Què signifiquen les lletres BDSM?

Darrere de cada lletra de les sigles BDSM s’hi amaga una pràctica. La B de bondage fa referència al fet de fer servir cadenes, cordes o manilles per immobilitzar l’altre.

La D de disciplina. Els rols que es poden adquirir són dos: dominant o dominat, per tant, submissió. En aquest context, la persona adopta un d’aquests dos rols. O segueixes les normes o les imposes.

La S de sadisme. Fa referència al fet de gaudir provocant o causant dolor físic o emocional a altres persones.

I finalment, la M de masoquisme. I en aquest sentit, implica gaudir del dolor al qual se’ns està sotmetent.  

Trucs per iniciar-se al BDSM

Tal com expliquen des de Platanomelón a ElNacional.cat, els consells més importants per iniciar-se en el BDSM rauen dins les sigles SSC (safe, sane and consensual, és a dir, segur, sa i consensuat).

En primer lloc, cal establir les normes. "És important que les dues parts de la parella estiguin còmodes en tot moment, que hi hagi confiança, entrega mútua per part dels participants i sinceritat". Destaquen també la importància de tenir un contracte, malgrat que pugui semblar avorrit. "Establir límits i normes és una part fonamental".

Una altra de les coses que és important pactar és una paraula de seguretat. "Per tal que no es produeixin paraules incòmodes o problemes de comunicació és important establir una paraula de seguretat i que quan es digui es pari el joc".

Finalment, tot i que no menys important, també cal determinar els rols. És a dir, cada u ha de triar el paper que vol desenvolupar, on se sent més còmode. La pràctica, segons expliquen, també ajuda a triar amb més facilitat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat