Aquest dilluns, Barcelona, la seva àrea metropolitana i la regió sanitària de Lleida passaran a la fase 2 de la desescalada. Això vol dir que es desbloquegen algunes activitats. L'oferta del transport públic del 100% i el bany permès a les platges en són alguns exemples. Els canvis de fase, però, també provoquen algunes incerteses i neguits per veure què està permès fer i què no. 

A la fase 2 ja no hi ha franges horàries, només per a majors de 70 anys, que seguiran tenint les franges de 10 a 12 i de 19 a 20 per sortir. I si fins ara les reunions de grup estaven permeses fins a 10 persones, amb el canvi es podrà estar en grups de fins a 15 persones.

A més, ja estarà permesa la celebració de bodes, visitar persones en residències i, fins i tot, anar als cinemes o al teatre, tot i que s'hauran de deixar buides dues terceres parts de les butaques. 

En aquesta fase, a més, obriran de nou els centres comercials, amb un aforament limitat al 40% i també l'interior dels restaurants, això sí, amb l'aforament limitat a un terç i sense possibilitat de seure a la barra. 

A més a més de permetre's el bany a les platges, les piscines també podran obrir al públic. Malgrat tot, caldrà demanar cita prèvia i l'aforament màxim serà del 30% o el que permeti garantir la distància de seguretat.

Les escoles també podran obrir les seves portes, com ja van fer algunes regions fa una setmana. Per altra banda, els llocs de culte que fins ara tenien un aforament limitat del 33%, ara passarà a ser del 50%.

Les condicions dels viatges en cotxe no canvien. Les persones que convisquin en el mateix domicili podran ocupar tots els seients del vehicle sense fer servir mascareta. Els que no convisquin podran també viatjar però amb mascareta i una persona al davant i l'altra al darrere. Canviar de província no és possible, però, fins la fase 3, que els governs tindran la potestat de permetre o no la mobilitat entre territoris.

Com es controlarà l'accés a les platges

A partir d'aquest dilluns serà possible el bany a les platges. Fins ara, només es podia anar-hi per passejar, fer esport i bany esportiu en franges horàries determinades.

Així, l'Ajuntament de Barcelona va explicar la setmana passada com controlaria els accessos per evitar aglomeracions. Es faran controls d'aforament els primers dies, sobretot a les platges de Ciutat Vella i de Sant Martí. I, a més, hi haurà càmeres, videosensors i informadors que ajudaran en la tasca.

Segons van explicar, han calculat un espai d'entre 6 i 9 metres quadrats per usuari, en funció de si va sol o acompanyat.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram