Mascaretes, gel hidroalcohòlic, distància de seguretat són algunes de les mesures que no han faltat aquest dilluns en els centres educatius situats en zones de fase 2 que han decidit obrir. Tot i això, s'han estrenat amb una presència baixa o nul·la d'alumnes. 

Des d'aquest dilluns, que és festiu a diverses ciutats catalanes, estan oberts els centres educatius de les regions sanitàries del Camp de Tarragona, Terres de l'Ebre, Alt Pirineu-Aran, Girona, Catalunya Central, l'Alt Penedès i el Garraf, que representen el 40% dels col·legis públics i el 25% dels concertats. Els centres de les regions sanitàries de Lleida, Barcelona i àrea metropolitana, hauran d'esperar. 

Fonts sindicals explicaven a Efe que l'assistència d'alumnes a les escoles està sent molt baixa i fins i tot nul·la, perquè hi ha centres educatius que han obert les portes i no han rebut per ara ni un sol alumne. Els sindicats atribueixen aquesta situació a la por de les famílies a possibles contagis, però també a la confusió que ha generat aquesta situació en pares d'alumnes i comunitat educativa. De fet, els directors dels centres educatius i els sindicats havien expressat al conseller Josep Bargalló les seves reticències per la reobertura i havien demanat obrir al setembre.

Horaris específics

Els col·legis i instituts ofereixen atenció educativa i emocional presencial a l'alumnat voluntari que acaba etapa, en grups de 13 alumnes per sisè de primària, i de 15 per a quart d'ESO, segon de batxillerat i últims cursos de formació professional. Per a la resta d'alumnes que hi vulgui assistir, hi haurà atencions personalitzades amb els tutors que ho considerin necessari.

Educació ha previst un servei d'acollida per als alumnes de 3 a 6 anys de 09.00 a 13.00 hores les famílies dels quals no puguin flexibilitzar la feina presencial i les ràtios són de 8 alumnes com a màxim per a P3 i de 10 per a P4 i P5. 

Les escoles de primera etapa d'educació infantil també obren aquest dilluns per acollir nens d'1 a 3 anys amb un màxim de 5 per espai.

No s'avançarà matèria

Fins al proper 19 de juny, dia en què acaba el curs escolar, no hi haurà classes lectives, no s'avançarà matèria, ni hi haurà servei de menjador, excepte a les escoles de primera etapa d'infantil, que podran prestar el servei si es garanteix el compliment de les mesures sanitàries.

L'alumnat utilitzarà material individual, no es distribuiran documents en paper, excepte en casos imprescindibles, les joguines i material comú d'infantil i primària es desinfectaran abans de l'ús, que serà individual, diari i per períodes acotats.

Critiques dels sindicats

El pla de desconfinament educatiu ha provocat l'oposició unànime dels sindicats, perquè les mesures "no s'han pactat", "no dona garanties sanitàries" i "fan recaure la responsabilitat en les direccions dels centres", per la qual cosa han demanat traslladar l'obertura a setembre i la majoria ha arribat a exigir la dimissió del conseller d'Educació, Josep Bargalló.

Per la seva banda, les juntes de directors d'escoles d'infantil i primària de l'Hospitalet de Llobregat, Maresme-Vallès Oriental, Vilanova-Garraf, Reus i Alt Empordà han traslladat a Educació que no podran obrir per als menors de 6 anys per falta de garanties sanitàries i emocionals, i han criticat la precipitació en l'obertura.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram