La Loteria de Nadal repartirà ni més ni menys que 2.900 milions d'euros en premis aquest any. Tot i la crisi del coronavirus, milers de persones ja han comprat els seus dècims, i esperen ser un dels afortunats guanyadors. 

Però, què implica que algú guanyi el tan desitjat 'Gordo'? Aquest premi posa en joc 4 milions d'euros. La qual cosa fa que per cada dècim jugat es guanyin 400.000 euros. El segon premi ofereix 125.000 al dècim i el tercer, 50.000 euros. 

Si més no, s'ha de tenir en compte que aquesta quantitat no va destinada íntegrament al posseïdor del dècim. Segons estipulen els pressupostos generals de l'Estat, els premis superiors a 40.000 euros tributaran en concepte d'Hisenda el 20%. La xifra dels premis que han de tributar representa el doble respecte l'any passat, una bona notícia pels guanyadors.  

D'aquesta manera, dels 400.000 euros del 'Gordo', es tributaran en concepte d'Hisenda 360.000 euros, dels quals es grava el 20%. Això vol dia que els guanyadors rebran 328.000 euros i Hisenda es quedarà amb 72.000.

nens san ildefonso loteria nadal - Efe

Els nens de San Ildefonso cantant un premi / EFE

Dels 125.000 euros del segon premi només es gravarà al 20% un import de 85.000 euros. Així doncs, el guanyador d'aquest premi s'emportarà 108.000 euros i Hisenda es quedarà amb 17.000 euros.

Els guanyadors del tercer premi, de 50.000 euros per dècim, obtindran 48.000 euros. La part corresponent a Hisenda serà de 2.000 euros.

D'altra banda, el nombre anterior i posterior al primer premi també són agraciats, s'aconsegueixen dos premis de 20.000 euros. És a dir, cada dècim es premiarà amb 2.000 euros. 

El mateix passa amb el segon i tercer premi. Els anomenats "aproximats" reparteixen 12.500 euros (1.250 per cada dècim) en el cas del segon premi i 9.600 euros (960 per dècim) en el del tercer. Aquests premis són lliures d'impostos, ja que són menors a 20.000 euros.

Com es declara el premi a Hisenda? 

Pel que fa a la forma en la qual s'han de declarar a Hisenda les quanties corresponents de la tributació, no hi ha complicació. Quan els guanyadors recullin el premi, Hisenda ja haurà retirat de manera automàtica la tributació que li correspon, per tant, no serà necessari fer cap mena de gestió referent a això.

A més, els premis del sorteig de la Loteria de Nadal no s'inclouen en la base imposable de l'IRPF. Per tant, tampoc caldrà pagar res quan es faci la declaració de la Renda anual, tot i que és recomanable que s'indiqui a la declaració que durant aquest curs s'ha guanyat un premi d'una quantia considerable.

El premi s'haurà d'incloure a la pàgina 10 de la Renda, dins de l'apartat de Guanys i Pèrdues Patrimonials no derivades de la Transmissió d'Elements Patrimonials. Dins d'aquest, hi ha l'epígraf amb el nom de Premis Obtinguts per la Participació en Jocs, Rifes o Combinacions Aleatòries sense motius publicitaris.

Sí que s'haurà de tributar a Hisenda, en canvi, aquells casos en els quals es reinverteixi els diners rebuts en algun dels premis. En aquests casos, s'haurà de fer  a través d'interessos bancaris o a través de l'impost de patrimoni.