Una pressió al pit. Un carrer sense sortida. Un pou sense fons. Angoixa, ansietat, malestar, estrès... unes sensacions que, per desgràcia, són familiars. Cuaderno antiestrés ofereix una sèrie de tècniques efectives per tal d’intentar combatre l’ansietat i per aprendre a gestionar l’estrès. En 21 capítols, Martha Davis, Matthew Mckay i Elizabeth Robbins Eshelman, especialistes en tractaments contra la depressió i ansietat, expliquen les causes i signes propis de l’estrès i plantegen exercicis detallats i senzills que ajuden a combatre aquest tipus de patologies a la vegada que ens ajuden a valorar-nos, acceptar-nos i gaudir de cada moment d’una forma saludable.

Els primers capítols se centren en l’escàner corporal, és a dir, en conèixer el nostre cos. Reconèixer els símptomes d’ansietat i la depressió, identificar actituds negatives i comprendre les respostes a l’estrès en el nostre organisme és imprescindible per enfrontar-nos-hi.

El cos, força més intel·ligent que nosaltres mateixos, ens alerta quan hi ha alguna cosa que grinyola o que no acaba d’anar bé. En moltes ocasions, l’estrès i l’ansietat es manifesten a través de mals de caps, tensió muscular, indigestió, fatiga o insomni. Aquests símptomes s’associen també a altres malalties, fet que dificulta la identificació del problema.

estrès unsplash

Les causes més freqüents

A partir del tercer capítol, podem trobar una explicació força més detallada sobre què són l’ansietat i l’estrès i les seves causes més freqüents. I perquè no tothom ho viu de la mateixa manera, també hi ha unes activitats senzilles per tal de reduir-los. Vivim, ens relacionem, patim. Al món hi ha milers d’estímuls excessius. Tots els canvis que es resolen en poc temps suposen una ràpida adaptació per part de tots. Però, què passa si aquests canvis són percebuts com a alguna cosa negativa? Aquests són els pitjors perquè és precisament quan surten l’ansietat i l’estrès, assenyalen els autors. Moments de transició, com per exemple, una mudança, perdre un ésser estimat, ritme de vida accelerat, o fins i tot la frustració, ens poden generar estrès.

Ara bé, no n’hi ha prou amb saber reduir els nivells d’estrès (tot i que és important). L’objectiu també passa per combatre’l en qualsevol situació. L’estrès s’entén moltes vegades com un repte o una sensació negativa fet que ens provoca unes ganes boges de fugir per tal que desaparegui. De vegades pot ser amb pastilles, menjar o fins i tot bevent.  Això no soluciona pas el problema. És més, l’empitjora. Els experts proposen en aquests casos desenvolupar un pla d’acció. De fet, dins el llibre hi ha unes plantilles proposades per tal d’identificar es causes de l’estrès en altres episodis per prevenir-los en el futur.

cuaderno antiestres kitsune books

Un seguit de tècniques ens ajudaran, pas a pas, a enfrontar-nos cara a cara a la por, la inseguretat i l’ansietat. Pots combregar més o menys amb algunes de les propostes exposades, però els experts recomanen de totes totes la meditació, la visualització o el mindfulness. Tal com detallen, són eficaços per afrontar sentiments d’angoixa i reduir la sensació d’estrès. Gestionar el temps de forma responsable, definir els nostres objectius i prioritzar les tasques més urgents també ens ajudarà a portar una vida més productiva, alliberada i sana.  

Com gestionar l'entorn?

Però estar tranquils i lliures d’estrès no depèn només de nosaltres mateixos. L’entorn és clau. Discussions, problemes a la feina i un cap de pensaments ennuvolats no ajuden a trobar aquesta pau interior. Així, els autors recomanen una comunicació positiva amb el nostre entorn i posen a la disposició del lector unes tècniques per comunicar-se amb assertivitat i superar aquestes situacions incòmodes i desagradables de forma senzilla.

estrès unsplash

Com tot, el més important és conèixer-se a un mateix. Per això, els autors ofereixen també una sèrie d’instruccions que ens ajudaran a incrementar la confiança en nosaltres mateixos, millorar l’opinió que tenim de la nostra persona i acceptar-nos i valorar-nos d’una forma sana. Precisament, un dels consells que ofereixen és cuidar l’alimentació i l’exercici físic, que allibera de l’estrès i les emocions negatives, generant d’aquesta manera una sensació de benestar instantània. Tal com detallen els experts és important créixer i millorar dia a dia. Per aquest motiu proposen uns exercicis mentals que incrementen la motivació i els ànims.

En definitiva, una de les conclusions que es poden extreure d’aquest “quadern” és que per tal de gaudir d’una vida saludable i feliç és necessari calmar el cos i la ment. I precisament perquè no hi ha veritats absolutes ni teories universals, els tres autors del llibre proposen diferents activitats perquè cada u pugui treballar-se aquest camí (ple de roses i esbarzers).

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat