Aquest dimarts es prohibirà l'accés al Parc Natural de Montserrat davant l'elevat risc d'incendi.

A causa dels recents incendis que s'han produït arreu del territori català es prohibirà l'accés al parc natural de Montserrat. Els cossos d'Agents Rurals i dels Mossos d'Esquadra faran controls als principals accessos: Vinya Nova, Can Maçana, La Salut, Santa Cecília i l'aparcament del Bruc. A més, tampoc funcionarà el funicular de Sant Joan.

Per contra, sí que es podrà accedir al Monestir i a l'abadia per carretera, aeri i cremallera, ja que l'accés al santuari funcionarà amb normalitat. Des d'aquí, però, no es podrà accedir ni a les Escales dels Pobres, ni als camins de Sant Miquel i la Santa Cova, que també estaran tancats.

A conseqüència de les restriccions d’accés al Parc, l’afluència de vehicles i persones s’ha reduït al voltant d’un 30%, segons ha apuntat Xavier Aparicio, gerent del Patronat de la Muntanya. En un dia normal poden arribar a passar per la zona unes 8.000 persones. El monestir, en canvi, funciona amb normalitat i les visites, sobretot del públic estranger que arriba des de Barcelona, no s’han vist afectades.

Més parcs naturals tancats

La Direcció General dels Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya ha activat, per aquest dimarts, el nivell 3 del Pla Alfa en 60 municipis de vuit comarques. Es tracta de 20 municipis de l'Alt Empordà, 9 de l'Anoia, 7 de l'Alt Penedès, 7 del Vallès Occidental, 6 del Bages, 6 del Baix Llobregat, 3 del Baix Penedès i 2 municipis de l'Alt Camp.

Alhora, els Agents Rurals tancaran els accessos a quatre massissos catalans, concretament al Parc Natural del Cap de Creus, Montserrat, Montmell-Marmellar i l'Albera. També es reforçarà la vigilància a la Catalunya Central i la Noguera, zones on les darreres hores hi han caigut més llamps.

Els incendis més recents

Tant a Terrassa, com a Figueres, o a Girona, s'han produït incendis aquest darrer cap de setmana. Aquests dies estan marcats al calendari com d'alt risc, a causa del pic de calor que està passant Catalunya.

En total hi ha hagut deu incendis, la majoria petits. El més gran va cremar aquest dissabte a Terrassa. Va començar a les set de la tarda i fins 24 hores després no ha quedat estabilitzat. El foc va cremar unes vuit hectàrees i va obligar a desallotjar dues famílies i a confinar-ne tres més. Fins a 27 dotacions terrestres i 10 d'aèries es van arribar a dedicar a apagar les flames.

A més, aquest diumenge s'han declarat incendis forestals a Constantí, Ventalló, Lleida, Montmeló i Figueres. A la capital de l'Alt Empordà, Figueres, el foc ha cremat a tocar de l'estació de tren.

Imatge principal: La muntanya de Montserrat. - ACN