Els bars i restaurants han viscut aquest dilluns la primera nit per servir sopars en la desescalada, amb l'obligatorietat però de tancar portes a les 21.30 hores. "Tancar a dos quarts de deu del vespre és massa aviat. No ho veig gaire factible", ha comentat Albert Barros, gerent del restaurant Casa Pagès, a la Vila de Gràcia de Barcelona. "A partir de les nou has de donar pressa a la gent perquè marxi. I et poses nerviós per si passa una patrulla de la Guàrdia Urbana i et veu obert", ha continuat Barros. "Ha estat un dia estrany, amb aforament del 30%, però la gent ha respost bé", ha assenyalat el gerent d'aquest restaurant, que ha servit sopars a 25 clients. "La gent tenia moltes ganes que tornéssim a obrir", ha assegurat.

restaurant casa pages desescalada acn

Els clients del restaurant comencen a marxar / ACN

Tot i la bona notícia de poder obrir després de més d'un mes tancats, el restaurant Casa Pagès treballa a mig gas. "Hem passat de ser 16 persones a només 4. La resta estan a l'ERTO i no veiem perspectiva que tornin aviat", ha afirmat Barros. "Aquest 2020 haurà estat un any per oblidar i de no poder dormir. En onze mesos hem estat tancats un total de cinc mesos, quasi la meitat del temps", ha conclòs el gerent de Casa Pagès.

Allargar els horaris per sopar

La necessitat d'allargar l'horari nocturn per servir sopars és pràcticament compartit per tots els restaurants i també pel gerent de la Federació Intercomarcal d'Hostaleria, Restauració i Turisme (FIHRT), Daniel Brasé. "Volem ser europeus, però amb aquestes imposicions no. Hi ha gent que està treballant fins a les 20 hores i és molt difícil avançar horaris dels sopars", ha assenyalat Brasé. "Als teatres i cinemes pot ensenyar el resguard del tiquet per poder tornar a casa més tard i bars i restaurants hauríem de poder fer el mateix", ha apuntat el gerent de la FIHRT. "Que la gent pugui anar a sopar més tranquil·la i allargar una mica més. La Covid-19 no surt a partir de les 22 hores, no és qüestió d'horaris", ha conclòs Brasé.

Obertura al 70%

Bars i restaurants han pogut obrir aquest dilluns, i segons xifres del Gremi de Restauració de Barcelona ho van fer el 70% dels negocis. Amb la primera fase de desescalada dissenyada pel Govern, els restauradors només poden ocupar l'espai de terrasses i el 30% de l'interior del local i a dos quarts de deu de la nit han de tancar. Això fa que els restaurants que concentren la major part del negoci en els sopars i els establiments petits que no tenen terrassa s'ho hagin pensat més a l'hora d'obrir.

 

Imatge principal: El gerent de Casa Pagès, Albert Barros, abaixa la persiana del restaurant a les 21.30 hores / ACN