La presidenta de Redeia, matriu de Red Eléctrica de España (REE), Beatriz Corredor, ha trencat el seu silenci aquest dimecres, quan ha concedit la seva primera entrevista, a la Cadena Ser, després que dilluns tot l’entramat elèctric de l’estat espanyol saltés pels aires i deixés sense llum tota la península Ibèrica. Corredor s’ha mostrat taxativa a l’hora de desvincular la gran apagada amb l’elevada penetració de les energies renovables, assegurant que aquesta relació “no és correcta”, ha afirmat que la participació de les renovables en el mix de generació d’energia “és segura” i que l’alta penetració d’aquestes tecnologies en el sistema elèctric espanyol és habitual. Corredor ha descartat dimitir, ha reconegut que la REE té “més o menys localitzada” la causa de l’apagada, però ha insistit que encara és necessari analitzar milions de dades per conèixer “mil·lisegon a mil·lisegon” el que va passar. La presidenta de Redeia també ha reobert la possibilitat que la causa pogués estar relacionada amb un ciberatac, només un dia després que el director d’Operacions, Eduardo Prieto, descartés aquesta possibilitat, en assenyalar que els tècnics de l'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) han demanat l'accés “físic” als equips per determinar si va haver-hi intervencions no previstes en les anàlisis de riscos.

L'informe que han demanat REE i el Govern d'Espanya

“Nosaltres operem el centre de control nacional, però hi ha 35 centres més als quals reporten informes tots els generadors. Aquest és l'informe que s'ha demanat des de Red Eléctrica i des del Govern per poder saber quin sistema es va desconnectar”, ha afirmat Corredor, que ha insistit que aquest dilluns “no hi havia cap circumstància diferent” que pogués provocar aquesta caiguda i considera que no és correcte “relacionar l'incident amb una penetració de renovables”. La presidenta de l'empresa encarregada d'operar i gestionar la xarxa de transport elèctric d'alta tensió a Espanya explica que aquestes tecnologies ja funcionen de “forma estable” i tenen uns sistemes que els permeten treballar com un sistema de generació convencional, sense cap problema de seguretat.

“El millor sistema d'Europa”

Beatriz Corredor ha descartat categòricament dimitir perquè assegura que això “seria com reconèixer que no s'ha actuat correctament i no és així”. Sobre aquesta qüestió, la presidenta de Redeia ha argumentat que “la meva trajectòria és assumir la responsabilitat que a cada moment he decidit assumir”, i que “si tingués consciència que hi ha alguna cosa que pogués haver fet o fet malament, la primera que ho plantejaria seria jo, però és que s'ha treballat bé, aquesta casa ha respost a l'altura del que se n'esperava”. Corredor ha defensat el sistema elèctric espanyol, del que ha assegurat que “és el millor d'Europa”, i destaca que va “funcionar” perquè va ser capaç de recuperar el subministrament elèctric en menys de 24 hores. “Va ser una proesa que mai no s'havia experimentat. Cap altre sistema al món ha estat capaç de refer-se amb aquesta rapidesa i eficiència”. En aquest sentit, la presidenta de Redeia també s'ha mostrat convençuda que una apagada general com la de dilluns no tornarà a passar: “A hores d'ara no tornarà a passar perquè n'hem après, tenim totes les mesures de seguretat perquè sigui així. Els ciutadans han d'estar tranquils”.

Oberta al dubte del ciberatac

Corredor, que va ser ministra d'habitatge entre el 2008 i el 2010 en el govern de Zapatero, va ser nomenada presidenta de Redeia (abans Red Eléctrica de España) el febrer del 2020, amb una candidatura que va tenir el suport del govern de Pedro Sánchez i que va originar crítiques de l'oposició i experts del sector per considerar-lo un nomenament de càrrec polític. L'executiva ha afirmat que respecta la decisió del govern espanyol d'investigar de manera independent les possibles causes de l'apagada, donat que no descarten la hipòtesi del ciberatac i ha confirmat que des de REE estan proporcionant totes les dades que estan sol·licitant des de l'INCIBE i el Centro Nacional de Protección de Infraestructuras Críticas (CNPIC) per descartar que es tractés d'un atac d'aquesta naturalesa. “Els nostres sistemes estan superprotegits, a prova d'atacs, però qui et diu que no hi ha hagut una sofisticació tal que s'hagi pogut filtrar als nostres sistemes, alguna cosa que els serveis tradicionals no hagin pogut detectar”.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!