L'entitat catalana Sostre Cívic, que fomenta l'habitatge cooperatiu en cessió d'ús, i la Unitat Antidesnonaments de Barcelona, el servei municipal de mediació i atenció en aquests processos, han estat reconegudes a nivell internacional amb els World Habitat Awards. Aquests són uns guardons que organitzen conjuntament l'ONG World Habitat i l'agència de les Nacions Unides UN-Habitat per reconèixer i difondre les bones pràctiques d'arreu del món en l'àmbit de l'habitatge. Així doncs, Sostre Cívic ha rebut un dels premis en la categoria de plata per impulsar una alternativa "ètica" i "sostenible" al model tradicional de propietat privada en un context de "crisi d'accés a l'habitatge", assanyalen els organitzadors.

D'altra banda, el Servei d’Intervenció en situacions de  Pèrdua de l’Habitatge i/ Ocupacions (SIPHO) de Barcelona ha estat reconegut amb el guardó de bronze. El SIPHO, que s'encarrega de mitjançar entre els jutjats, les propietats immobiliàries i les famílies en situació de vulnerabilitat, aborda cada setmana entre 50 i 60 casos, el 90% dels quals s'aconsegueixen suspendre.

Els World Habitat Awards són els premis de referència en el camp de l'habitatge i tenen com a objectiu reconèixer projectes i programes "innovadors, excepcionals i revolucionaris de tot el món relacionats amb el sector", ha indicat aquest dimecres el consistori barceloní en un comunicat. L'ajuntament ha indicat que la unitat, que des que es va posar en funcionament l'any 2016 ha atès més de 14.000 famílies, assisteix setmanalment una mitjana d'entre 50 i 60 casos, tot aconseguint que se suspenguin el 90 % dels desnonaments.  "El reconeixement serveix com a exemple del valor i la importància de les polítiques públiques que posen el dret a l'habitatge al centre i la necessitat de mesures estructurals de protecció en la futura llei estatal d'habitatge", remarca el consistori.

Dos activistes s’enfronten a sis anys de presó per un desnonament a Sants

El pròxim 12 de gener entra en vigor la reforma del Codi Penal, que preveu l'eliminació del delicte de sedició, la rebaixa de les penes del delicte de malversació a canvi d'agreujar el delicte de desordres públics. Una reforma que no contempla cap millora per als activistes anònims encausats. Aquest és el cas de dos integrants del moviment de l’habitatge, a qui la Fiscalia demana sis anys de presó a cadascun per haver participat en la defensa d’un bloc ocupat del carrer Olzinelles de Sants l'any 2020.

Doncs bé, l’Audiència de Barcelona ha programat el judici als dos activistes pel 24 de gener. La seva advocada, Norma Pedemonte, afirma que defensarà la seva absolució, malgrat que la reforma no permet tocar el delicte d’atemptat contra l’autoritat. És per això que, el novembre passat, una quarantena d'organitzacions socials catalanes van denunciar el “retrocés” que implicava la reforma del Codi Penal.