El pròxim 12 de gener entra en vigor la reforma del Codi Penal, acordada entre el govern espanyol, Podem i ERC, amb la desaparició del delicte de sedició, la rebaixa de les penes del delicte de malversació i un tipus agreujat del delicte de desordres públics, sense que s’esperi cap millora per a activistes anònims encausats. Aquest és el cas de dos integrants del moviment de l’habitatge, a qui la Fiscalia demana sis anys de presó a cada un per haver participat en la defensa d’un bloc ocupat del carrer Olzinelles de Sants, el 2020. L’Audiència de Barcelona ha programat el seu judici pel pròxim 24 de gener, i la seva advocada, Norma Pedemonte, sosté que defensarà la seva absolució, malgrat que la reforma no permet tocar el delicte d’atemptat contra l’autoritat. Precisament, una quarantena d’entitats catalanes va denunciar, el novembre passat, el “retrocés” que implicava la reforma del Codi Penal.

La formació Alerta Solidària, que porta la defensa de força processats, ha insistit a denunciar que la desjudicialització, defensada pel Govern de Pere Aragonès: “No la veiem per enlloc” i es mostra expectant de com s’aplicarà la modificació del delicte de desordres públics en noves protestes i manifestacions. La reforma penal només pot aplicar-se si és un benefici per a la persona processada, i en aquest cas no hi ha cap supòsit. Abans del judici del carrer Olzinelles, Alerta Solidària recorda que l’11 de gener un jutjat penal de Terrassa jutjarà una desena de feministes per la vaga del 8-M del 2019, amb la campanya 8 mil Motius. I al març hi ha diversos judicis a feministes del País Valencià.

Llançament d’una porta i una ampolla

En el cas del desnonament d’un bloc ocupat a Sants, la fiscal exposa en l’escrit d’acusació que la nit del 22 de febrer de 2020 un grup de ciutadans es va posar davant el número 105 del carrer Olzinelles per evitar el seu desallotjament. A dos quarts d’onze de la nit van arribar dotacions policials dels Mossos d'Esquadra, i sosté que els concentrats i els dos acusats van “obstaculitzar l’acció policial” i per “alterar la convivència” van proferir crits i van llençar tanques i una taula als furgons policials sense provocar danys. Quan sortien els agents antiavalots, un dels acusats amb una altra persona no identificada va intentar llençar una porta a dos policies i ho va impedir un tercer agent, segons la fiscal. Del segon acusat, indica que “almenys va tirar una ampolla de vidre” a un agent. El relat dels fets acusatoris només ocupa un full, sense grans detalls. I no hi ha cap policia lesionat ni es demana als dos processats que els indemnitzi, com és habitual. Per tot això, els demana dos anys de presó pel delicte de desordres públics i quatre anys de presó pel delicte d’atemptat contra l’autoritat. En aquest cas, els demana la pena més alta perquè s’indica que van usar objectes perillosos en l’acció violenta.

Campanya de suport

Els dos veïns tenen un grup de suport @OlzinellesAbsolució i a Twitter informen que van participar en una acció del Grup Habitatge de Sants i de l’Escola Popular de Sants, a més de detallar les iniciatives impulsades per solidaritzar-se amb ells.

 

A la imatge principal, integrants d'entitats socials i independentistes, en la presentació del manifest crític amb la reforma del Codi Penal, davant del TSJC, el novembre passat. / Foto: Montse Giralt