En els darrers dies, el nord-oest de la Península ha hagut de fer front a incendis devastadors, que, encoratjats pel vent i les altes temperatures han arribat fins a nuclis urbans, provocant desenes de morts.

Portugal: almenys trenta-cinc morts i mig centenar de focs actius

De tots els incendis que es van declarar durant el cap de setmana, els de Portugal són els que més danys han provocat. En aquests moments, alguns mitjans locals asseguren de que les víctimes mortals pel foc són trenta-sis, cinc més de les que informa Protecció Civil (ANPC), tot i que des de l’organisme admeten que la xifra podria ser més alta, degut a les dificultats que estan tenint els efectius de socors per accedir a totes les zones afectades.

Els focs s’han concentrat al nord i centre del país, especialment a la conca del riu Duero, a la comarca d’Alijó i a la comarca de Mangualde. La carretera IC-5, que va quedar tallada entre Zamora i la zona del Duero portuguesa es va obrir al cap d’unes hores, i els desallotjats de Vila Cha van poder tornar a casa.

Encara avui hi ha mig centenar de focs actius que quatre mil bombers, més d’un miler de vehicles d’extinció terrestre i dos mitjans aeris tracten d’extingir, amb el suport de les Forces Armades.

Davant de la situació crítica que es viu, s'ha decidit ampliar el periòde crític d'incendis fins el 31 d'octubre.

Galícia: efectes d’un foc que ha deixat almenys quatre víctimes mortals

Els incendis que des de diumenge efectius i població intenten extingir ha arrasat al seu pas per territori gallec. Almenys quatre persones han mort a causa del foc: tres en una furgoneta que va ser devorada per les flames, a Nigrán (Pontevedra), i una darrera a Abelenda das Penas, quan intentava apagar les flames que amenaçaven el seu corral.

Lugo ha estat un dels territoris més castigats pel foc. La nit de diumenge quatre-cents veïns – la majoria habitants de zones rurals – van ser evacuats per la proximitat del foc als seus habitatges i enviats a diferents hotels de la ciutat per passar la nit. Unes hores després, però, la gran majoria va poder tornar a casa seva, quan les autoritats van estimar que el perill havia passat.

Pel que fa a les carreteres, els incendis van obligar a tallar l’autovia A-52 en dos punts: entre els quilòmetres 120-121 a l’altura de O Pereiro, al municipi de A Mezquita; i al quilòmetre 286, a l’altura de Puzo (Pontevedra). També s’han vist afectades les vies AG-57 a Gondomar, la OU-101 a Piuca (Ourense), la OU-0406 entre Pieles i Río (Ourense) i la LU-P-1401 a l’altura de Campa da Branya (Lugo).

La Xunta va decidir susprendre les classes, suspensió que encara continua avui a l'IES Pazo da Mercé (As Neves) i el CPR Estudio (Nigrán), de la província de Pontevedra.

Astúries: cap mort però una trentena d’evacuats per culpa d’una trentena d’incendis

Tot i que a Galícia el foc ha estat més devastador, els asturians també s’enfronten a un seguit d’incendis que encara duren. De moment no hi ha cap víctima mortal, però els 31 focs que es van declarar diumenge van obligar a les autoritats a evacuar a una trentena de veïns de poblacions del sud-occident asturià, la zona més castigada.

Les flames han arribat fins als municipis de Fondos de la Vega i Seroiro, els quals es troben molt a prop de la Reserva de la Biosfera de Muniellos, que als seus 57 quilòmetres d’extensió acull espècies vegetals i animals.

En el cas d’Astúries, al igual que a Galícia, els incendis van afectar a la circulació. En concret, les vies que van haver de ser tallades van ser la AS-15 entre Cornellana-Puerto de Cerredo i la AS-29 entre San Antolín de Ibias i Monasterio del Coto (Cangas de Narcea).

La Conselleria d’Educació va veure pertinent suspendre les classes a escoles i instituts, i als centres on continua l’activitat docent s’han suspès les activitats a l’aire lliure i les finestres romanen tancades.

bombers lluiten contra les flames a Astúries - EFE

Vint-i-set incendis actius a Astúries i una quinzena a Galícia

Els efectius dedicats a les tasques d’extinció han aconseguit disminuir el nombre d’incendis a Astúries de trenta-cinc a vint-i-set, la qual cosa ha permès el retorn a casa de la cinquantena de veïns que van ser evacuats ahir per la nit de tres localitats de Cangas de Narjea.

A Galícia encara continuen sense controlar quinze dels cent-trenta-dos focs declarats diumenge, després de que la Xunta hagi desactivat l’alerta en els focs detectats a Baiona (Pontevedra), Friol (Lugo) i Gondomar (Pontevedra). Lugo manté l’alerta per risc per a la població els incendis de Noceda i Donís, a Cervantes, i el de Chavaga, a Monforte de Lemos. L’alerta a més es manté a Pontevedra pel risc que comporten cinc del sis focs que assolen la zona, els quals han cremat 1.500 hectàrees; els incendis de Salvaterra de Minyo, a Pesquerras, el de As Neves i el de Paredes són també perillosos. Pontevedra és la província on el risc per a la població és més elevat, amb vuit focs en el nivell 2 d’alerta.

Les tasques d'extinció continuen envoltades de polèmica, després de que molts usuaris a xarxes socials denunciessin el fet que ha estat la mateixa població gallega la que ha hagut de lluitar contra el foc, mentre 10.000 efectius de la Policia espanyola encara són a Catalunya.

Tots els incendis podrien haver estat provocats intencionadament

Les autoritats portugueses, gallegues i asturianes investiguen què ha pogut provocar aquests incendis, tot i que en tots tres casos se sospita que els focs han estat intencionats.

A Portugal, es treballa amb el supòsit de prevaricació, donat que els focs s’han declarat en terreny de pasturatge i just un dia abans de que es preveiés l’arribada de les pluges.

Les autoritats gallegues també creuen que darrere els incendis que assolen la comunitat autònoma es troba la mà de l’home. Tant la consellera do Medio Rural, Ángeles Vázquez, com el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, han qualificat els incendis “d’actes terroristes”.

Pel que fa a Astúries, des del Principat s’està molt segur de que els focs no s’han declarat per causes naturals, tal com afirma el Conseller de la Presidència, Guillermo Martínez.

Es preveuen ruixats i descens de les temperatures per als pròxims dies

Durant els últims dies, tant a Portugal com a Galícia i Astúries hi ha hagut un clima molt sec, amb vents forts i unes temperatures elevades que han facilitat la propagació de les flames. No obstant això, les previsions meteorològiques confirmen que el temps està canviant.

Des d’ahir dilluns, les pluges han arribat als territoris afectats pels focs, amb una intensitat variant, i sembla que es quedaran fins dimecres. El vent també ha amainat, i les temperatures van en descens. Aquesta situació climatològica podria ajudar a extingir, o almenys controlar, els incendis.

L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), però, avisa dels nivells de risc d'incendis forestals a la Península, Balears i Canàries.